Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири случая на африканска чума по свинете в Добричко

Снимка: МЗХГ

Четири случая на африканска чума по свинете са били констатирани на територията на област Добрич. От общо шест изпратени проби при отстрела на диви свине, четири са положителни за заболяването.

Заразените диви прасета са били отстреляни миналата неделя в ловно съоръжение от затворен тип, обхващащо 101 хектара в землището на село Българево, община Каварна.

Кризисният щаб в Добрич набеляза мерки за недопускане на разпространението на африканска чума по свинете.

Вече е започнал оглед на ловното съоръжение, за да се открият компрометираните участъци, а още в събота ловните дружинки ще предприемат пълно унищожение на дивите прасета и хищници в заграждението.

В набелязаната 20-километрова инфектирана зона попадат 14 населени места от общините Каварна и Шабла. В буферната зона попадат още 23 населени места от двете морски общини, а всички останали населени места от област Добрич са в надзорната зона.

По време на заседанието кметът на община Каварна Нина Ставрева е уверила, че от вчера собствениците на прасета в стопанства от тип "заден двор", са започнали масовото им умъртвяване.

Заместник областният управител на Добрич Красимир Николов:

"В първите две зони ще бъде извършено преброяване и актуализация на всички данни за наличието на домашни свине и въобще на животновъдни обекти. Ще бъде продължено извършването на ежеседмични клинични прегледи за чума по свинете". Николов допълни, че труповете на заразените четири диви прасета вече са били загробени, като в същите трупни ями ще бъдат загробени и останалите отстреляни диви прасета и хищници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44