Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови забрани при отглеждането на прасета в община Каварна

Снимка: БГНЕС

От днес в община Каварна е забранено отглеждането на прасета на открито, внасянето в свиневъдни обекти на части от диви прасета, материали и оборудване, които могат да бъдат заразени с вируса на африканска чума по свинете. Забраните се налагат заради откритите четири случая на заразени със заболяването диви прасета в землището на село Българево в община Каварна.

Със заповед на Общинската епизоотична комисия в Каварна се забранява и влизането в свиневъдни обекти на лица, които са имали контакт с диви прасета, както и превоз на животни без необходимите документи.

Домашните свине не трябва да се хранят с хранителни отпадъци, а прясното месо, приготвено за лична консумация, трябва да мине задължителна термична обработка. Препоръчва се свинете, отглеждани в задни дворове, да бъдат заклани, но ако преди това стопаните забележат симптоми на заболяването – загуба на апетит, затруднено дишане, секреция от носа и очите и други – незабавно да уведомят ветеринарен лекар и да преустановят обработката на трупа.

Епизоотичната комисия отново припомня, че африканската чума не е опасна за хората, но икономическите последици за отрасъла свиневъдство и месопреработка могат да бъдат значителни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44