Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа стихосбирка на Марий Росен

БНР Новини
Част от корицата
Снимка: @techwooart

Известен като нестандартен режисьор, актьор и фронтмен на групата Help Me Jones, автор на текстовете на Nasekomix, Марий Росен издаде и първата си стихосбирка. Тя се подготвя от няколко години и се нарича „Каменните хвърчила“, а неин редактор е поетът Владислав Христов. Стихотворенията са разделени на три части: „Скали“, „Стени“, „Камъчета“, като в началото тематизират света, видян през детските очи, а последната част съдържа неговите съвсем кратки стихотворения.

Ето какво пише за него Марин Бодаков: „Когато за първи път попаднах на името Марий Росен, реших, че то наподобява хетеронимите на Пенчо Славейков, населяващи Острова на блажените; поет като Чавдар Подрумче или Тихо Чубра… После следях причудливите му творби във фейсбук: колкото романтични, дваж по-болезнени, нежни, неясни, с начупени остри образи. Като дом на страшно детство, внезапно останал без стени. Тези късички произведения изискват работа от читателя.“

Далеч от всякакви рамки в своята работа, Марий Росен е такъв и в книгата си. Стиховете му са директни, необичайни, кинематографични, въображението е свободно... Именно тази свобода дава възможност диапазонът на темите в книгата да е голям – от чистотата и непосредствеността на детството, през любовта, до проблемите на днешния човек – всичко това отвъд очевидното, на моменти поднесено дори като игра. В книгата наистина има летене, парадоксални обрати и предизвиква размисъл. Премиерата на книгата е в понеделник, 5 ноември, от 18.30 часа в голяма столична книжарница.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.