Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Панагюрище върна за преразглеждане решение на Общинския съвет след подписка от граждани

Снимка: БГНЕС

Жителите на Панагюрище организираха подписка срещу решението на местния общински съвет, с което се отнема правото да бъде изградена паметна плоча на откривателите на Панагюрското златно съкровище, братята Павел, Петко и Михаил Дейкови. Предложението за отличието бе внесено за гласуване от потомъка на братята Павел Цветанов, а поводът е 70-годишнината от откриването и предаването на Панагюрското съкровище, която ще се отбележи в началото на следващата година.

Отхвърлянето на идеята паметните плочи на тримата братя да бъдат поставени върху Мемориалната стена в града предизвика остро гражданско недоволство. Вътрешен правилник определя, че решението за тези отличия се приема с гласовете на 2/3 от общинските съветници. Въздържането на четирима и един глас против е причината за отхвърлянето на родолюбивата идея, казва общинският съветник Томи Наплатанов:

"Много грозна, много срамна ситуация. Още нямам обяснение защо".

Според председателя на Общинският съвет Христо Калоянов настроенията на панагюрци са основателни:

"Трябва да ви уведомя, че с писмо от днешна дата господин Белишки, като кмет на община Панагюрище, връща за ново обсъждане решението, което сме взели".

Решението трябва да се преразгледа до 20-и ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44