Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионално споразумение за сътрудничество в трудовата медицина се очаква да бъде подписано днес

Снимка: БГНЕС

Споразумение за сътрудничество в преподаването и изследователската дейност се очаква да бъде подписано днес между водещи институти по трудова медицина от България, Сърбия, Русия, Гърция и Хърватия. Това ще стане в рамките на провеждащия се в столицата първи Конгрес по трудова медицина и експертиза на работоспособността.

Споразумението е резултат от съвместната работа по мащабен международен проект за създаване на съвременен модел на обучение на лекари с приложение в трудова медицина на катедрата по трудова медицина в Медицинския университет в София.

По проекта са разработени иновативни практики за обучение на здравни мениджъри, лекари-специалисти в областта на трудовата медицина и ученици от професионалните гимназии, в които се изучават най-рисковите професии като строителство, шивашко производство и здравеопазване.

В рамките на проекта е проследено здравословното състояние на над 500 работници от двете уязвими възрастови групи - до 25 години и над 55 години.

Резултатите са тревожни, коментира проф. Каролина Любомирова от Медицинския университет в София. „В някой икономически дейности младите работещи до 25 години вече имат примерно социално-значими заболявания сърдечно-съдови или диабет, което е много тревожен факт, защото на тях тепърва им предстои да бъдат изложени и на рискови фактори на работното място“, каза тя.

Идеята е страните по споразумението да обединят превантивните си програми по отношение на социално значимите заболявания и болестите, свързани с трудовата дейност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44