Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Архангеловден, професионален празник на българската полиция

Професионалният празник на българската полиция ще бъде отбелязан днес с церемония пред сградата на ГД „Национална полиция“ в столицата.
 

Традиционно той се отбелязва в Деня на Свети Архангел Михаил, известен и като Архангеловден .От 1999 г.  Архангелов ден е и професионален празник на полицията.

Православната църква отдава почит към всички ангели-хранители - служители на Бога и пазители на вярващите и техния предводител Св. Архангел Михаил. Архангеловден е един от църковните празници с най-много именици в страната - над 270 хиляди българи.

На Архангеловден е празникът и на община Стралджа. Празничните събития започват  с литургия в храма „Св. Архангел Михаил“ рано сутринта.

След ритуала по издигане знамената на България, на община Стралджа и на ЕС ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на загиналите за свободата на България стралджанци.

В салона на обновеното преди няколко години читалище „Просвета“ кметът на общината Атанас Киров ще произнесе слово за празника. Предвиден е голям концерт на Силвия Кацарова.

Денят е посветен на Архангел Михаил, тъй като той е считан за началник на всички ангели от йерархията, обясни председателят на столичния храм "Света троица" иконом Александър Лашков.

„Отдаваме почит на ангелите-пазители. Всеки човек си има ангел, получен по време на кръщението. Тези, които ни предпазват от лоши постъпки, от лоши думи, от лоши действия и ни съветват винаги да вървим по пътя на доброто“, каза той.

Наричат Архангел Михаил покровител на мъртвите, защото според народните поверия това е ангелът, който се спуска при всеки умиращ и изважда душата му. Примамва я със златна ябълка и я отвежда в отвъдния свят. Вярва се, че той е най-справедливият светец. Често е изобразяван с везни в ръцете, с помощта, на които измерва греховете на хората или с огнен меч или копие в ръка, с което пробожда дявола.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44