Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници решават да има ли референдум за изгарянето на отпадъците в София

Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет решава днес дали в София да се проведе местен референдум за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци. Предложението за допитване беше внесено в началото на октомври от 15 общински съветници. Те твърдят, че подобна инсталация застрашава околната среда.

Общинските съветници от „Политическа група 5“ , които са сред вносителите на доклада, са убедени, че предложението им ще бъде отхвърлено, след като въпросите в допитването им бяха определени от постоянните комисии към СОС като незаконосъобразни.

„Ние ще обжалваме това решение в съда, а на второ място мислим вариант за събирането на подписка от гражданите“, обясни Симеон Славчев, който е сред вносителите.

Общинските съветници от групата на ГЕРБ са убедени, че инсталацията ще даде възможност за цялостното оползотворяване на битовия отпадък на столицата.

„Разнообразяваме горивната база на „Топлофикация“. С произведената топло и електроенергия от страна на тази инсталация ще бъдат задоволени нуждите на 70 хиляди домакинства в столицата“, каза Лорита Радева - председател на Комисията по екология към Общинския съвет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44