Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци, реши СОС

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Столичният общински съвет отхвърли предложението да бъде проведен референдум за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в София.

Дебатите продължиха повече от три часа и половина. Гласуваха 55 общински съветници, от които едва 15 подкрепиха общественото допитване.

Вносителите на доклада от БСП и политическа група 5 заявиха, че ще обжалват решението, което лишава софиянци от правото да участват в управлението на града. Предвиждат и събирането на гражданска подписка.

Калоян Паргов:

"Напълно нормално е да приложим правилата на пряката демокрация за проблем, касаещ бъдещето на столицата. Трябва да питаме хората и те сами да изберат една от тези опции".

Иван Велков:

"Този опит от наша страна да предизвикаме референдум беше по-скоро желание за един много по-съществен дебат и търсене на алтернативи".

От групата на ГЕРБ заявиха, че предложение за референдум е трябвало да бъде направено на по-ранен етап, а не в края на процедурата.

Лорита Радева:

"Търсим чрез тази инсталация оползотворяване на онази част от отпадъците на София, които не могат да бъдат рециклирани. Този процес води до намаляване до 10% на онези количества от отпадъка, които отиват на депо".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44