Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жена обвинява лекари за смъртта на съпруга си

Снимка: БГНЕС
Надя Попова потърси БНР, за да разкаже за смъртта на своя съпруг, починал след операция за поставяне на байпас в столичната болница "Св. Анна". Тя твърди, че лекар е проявил недопустимо грубо отношение към близките и обвинява болницата за смъртта на съпруга си.

70-годишният Валентин Гуновски постъпва за сърдечна операция в Клиниката по кардиохирургия на болница "Св. Анна" в края на август. След направена коронарография в същата болница лекарите са категорични, че той е с две запушени артерии и спешно трябва да му се постави двоен байпас.

След операцията семейството е информирано, че всичко е минало нормално и се очаква пациентът да започне да се възстановява.  А междувременно е възможно той да бъде поставен на временна хемодиализа заради проблем с бъбреците. На следващия ден, събота, по телефона дежурната лекарка в реанимацията заявява на близките, че хемодиализа не се налага. 

Притеснена, дъщерята на пациента решава да отиде до болницата, за да провери на място състоянието му. Търси дежурната лекарка в реанимацията, но тя не е там. Няма я и на горния етаж, където е отделението по кардиохирургия, а сестра от отделението я упътва към кабинет на горния етаж.

До вечерта обаче пациентът се влошава, включен е на ултрахемодиафилтрация и в крайна сметка умира след остра полиорганна недостатъчност. А семейството обвинява дежурната в реанимацията д-р Горанска.

Семейството е писало жалби до здравното министерство, етичната комисия на БЛС и до ръководството на болницата. От здравното заведение отричат обвиненията и твърдят, че лекарският екип, полагал грижи за пациента, е направил всичко възможно, за да го спаси, а близките били предупредени за всички възможни рискове. Това е установила вътрешна проверка в лечебното заведение.  

От болницата са категорични, че е абсолютно невъзможно реанимацията да остава без медицинско лице и допълват, че при пациентите винаги има медицинско лице. Уточняват още, че реанимациите са две и се налага дежурният лекар да посещава и двете за консултации. От ръководството на болница "Св. Анна" се ангажират да вземат мерки за подобряване на комуникацията между лекарите и пациентите и техните близки.

Вдовицата Надя Попова апелира институциите да упражнят правомощията си и да въведат ред, за да няма и други подобни случаи. Със заповед на здравния министър Кирил Ананиева Агенцията за медицински одит е започнала проверка по случая, която още не е приключила.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44