Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет жертви на пожарите в Калифорния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко петима души са жертвите на огромния горски пожар в Калифорния, който се разраства толкова бързо, че пожарникарите не успяват да го ограничат дълги часове наред. Откакто избухна огнената стихия е увеличила размера си четири пъти, като по пътя си е унищожила няколко хиляди сгради и почти цял град в Северна Калифорния.

Само часове след като започна огънят край град Парадайз, той вече е нараснал до близо 300 квадратни километра, а властите коментират, че със сигурност има жертви, но техният брой се уточнява.

Целият град е евакуиран, като много от жителите попаднаха в тежък трафик и изоставиха автомобилите си, за да избягат от огнената стихия. Властите съобщават, че голяма част от жилищата и обществените сгради са в пламъци, включително супермаркети, предприятия, ресторанти, училища и други институции.

Градът се намира на около 290 километра североизточно от Сан Франциско.

В момента бушуват пожари, както в Северна, така и в Южна Калифорния, а хората принудени да напуснат домовете си са около 157 000.

Масивният огън, който връхлетя Парадайз, се разпространява на север като принуди властите да обявят евакуация и в Стърлинг Сити.

Вятърът носи пламъците също и в посока запад, като вече са съвсем близо до град Чико с около 90 000 души. Пожарникарите успяха да спрат огъня преди да стигне до населеното място и така беше спестена евакуацията на жителите му.

Цяла нощ останалите в Парадайз трябваше да се крият в местната църква, заради пламъците, както и падаща пепел и горящи отломки. Небето е потъмняло в застрашителна черна сянка, разказват хората, ко-ито са били толкова близо до огъня, че са можели да усетят топлината в превозните си средства, докато са чакали в задръстването.

Няколко са загинали от задушаване в колите си.

В Южна Калифорния около две трети от град Малибу е бил евакуиран, тъй като огънят е поел към крайбрежната общност, в която живеят около 13 000 жители, някои от тях холивудски знаменитости.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44