Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон и Тръмп демонстрираха съгласие за финансирането на европейската отбрана

Еманюел Макрон и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Париж пристигна и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той разговаря с френският си колега Еманюел Макрон. Двамата демонстрираха съгласие, че е необходимо финансирането на европейската отбрана да бъде по-равностойно разпределено.

"Споделям мнението на президента Тръмп. Имам нужда да поделим финансирането на нашата отбрана“, това заяви френският президент Макрон, редом до американския си гост Доналд Тръмп в Елисейския дворец.

Двамата демонстрираха приятелство и единомислие и разсеяха напрежението след конфликтния епизод, предизвикан от изказването на Тръмп в Туитър, че е обиден от плановете на Макрон за европейска армия.

"Отношенията ни трябва да бъдат равностойни. Досега главно САЩ са тези, които са плащали за защитата на Европа", отбеляза Тръмп. “Не е справедливо европейската защита да е финансирана само от САЩ“, каза от своя страна Макрон, който припомни и успешната коалиционна операция в Сирия.

Сирия, Близкия изток и други международни проблеми бяха теми на работния обяд на двамата държавници преди утрешната международна церемония.

Следобед Макрон ще посети заедно с германския канцлер Ангела Меркел мястото на подписването на примирието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44