Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Биенковска: Финансирането в областта на отбраната трябва да се промени

Борисов и Биенковска обсъдиха транспортната свързаност в Западните Балкани

| обновено на 12.11.18 в 13:55
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с еврокомисаря Елжбета Биенковска.
Снимка: БГНЕС

Финансирането в областта на отбраната трябва да се промени. Това заяви европейският комисар по вътрешен пазар, промишленост и предприемачество Елжбета Биенковска, която е на официално посещение в България. Тя обясни, че общият разход на Европейския съюз за отбрана е под 1% от БВП:

"Това, което правим, в никакъв случай не противоречи на това, което държавите членки правят заедно с НАТО, напротив - когато държавите от ЕС работим заедно в областта на отбраната, ние допълваме това, което се прави в рамките на НАТО и дори го правим по-силна организация".

Еврокомисар Биенковска се срещна с премиера Бойко Борисов, с когото обсъдиха транспортната и дигиталната свързаност в Западните Балкани като неделима част от европейския път за страните от региона. Биенковска изрази мнение, че разширяването на границите на Европейския съюз носи както рискове, така и много възможности. Като едно такова предизвикателство бе отчетено гарантирането на сигурността на гражданите на ЕС. В рамките на срещата двамата дискутираха и бъдещата стратегия за индустриална политика на ЕС.

В София Елжбета Биенковска участва в конференция на тема „Търсене на сближаване на сигурността за растеж и просперитет - стълб за стабилността на Европа“. Комисар Биенковска ще има срещи и с вицепремиера Екатерина Захариева и със заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44