Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втора година в Добрич здравни работници измерват кръвната захар безплатно

Снимка: Pixabay

Кампания за безплатно измерване на кръвната захар ще се проведе за втора поредна година в област Добрич. Инициативата ще се проведе от днес до 22 ноември и е посветена на Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. Измерването на кръвната захар ще се извършва от здравни работници, които ще се включат доброволно.

По данни на организаторите миналата година в кампанията са се включили над 400 граждани на Добрич само за ден. Затова тази година тя ще се разшири и в други общини от област Добрич, като безплатните замервания на кръвната захар ще се извършват в предварително установен график за отделните населени места. Ще се използват глюкомери и тест ленти.

По данни на Министерството на здравеопазването, на всеки 10 секунди в света двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. В България според статистиката от диабет страдат около 500 000 души, 40% от хората обаче не знаят, че имат заболяването. Основните рискови фактори са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44