Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО бие камбаната в Седмица за отговорно прилагане на антибиотиците

Д-р Михаил Околийски: 700 хил. души годишно губят живота си заради резистентност към антибиотиците

Много от медицинските пробиви от миналия век може да бъдат загубени заради засилването на антибиотичната резистентност

Д-р Михаил Околийски
Снимка: БГНЕС

В световен план 700 хил. души годишно губят живота си поради последствията на резистентността. В Европа са около 33 хиляди души. Това заяви в предаването „Преди всички“ експертът по обществено здраве в българския офис на Световната здравна организация д-р Михаил Околийски. Той коментира темата в началото на Световната седмица, посветена на осведомеността за отговорното прилагане на антибиотиците, която ще продължи до 18 ноември. "СЗО инвестира доста усилия и средства в целия свят, за да удари камбаната", посочи медикът.
    

„Това е проблем, който може да доведе до неконтролируеми последици в световен мащаб. Във всяка една страна вече има антимикробна резистентност и тя застрашава и ефективната превенция, и лечението на все повече инфекции, причинени от бактерии, паразити, вируси и гъбички, поради свръхупотребата на антибиотици при животни и хора“.

Докторът подчерта, че едно от обясненията е неотговорното и некомпетентно използване на антибиотици. Тези лекарства би трябвало да бъдат предписани от лекар след назначена антибиограма, добави той. "За да се започне от по-прост, докато се стигне до по-сложните, за лечението на по-сложни инфекции." У нас, обаче, въпреки забраната, и в аптеките все още могат да се закупят антибиотици без рецепта. "Магистър-фармацевтите са наясно с рисковете, до които води подобна продажба на антибиотици без рецепти и това е целта на нашата кампания тази седмица", допълни д-р Околийски. 

Времето наистина изтича, защото от 20-30 години не е открит нов антибиотик, а създаването на такъв медикамент отнема много време, много средства, изтъкна д-р Михаил Околийски. По думите му, Световната здравна организация инвестира в проучвателна и изследователска дейност за създаването на нови антибиотици, а големите фармацевтични компании не инвестират в подобен тип развитие. 

„Ако ние използваме наличните по безотговорен начин и все повече инфекции, т.нар. super bug - микроорганизмите, които развиват антибиотична резистентност, стават все повече, утре може да не можем да лекуваме най-обикновени инфекции с антибиотици. Всъщност, много от медицинските пробиви от миналия век може да бъдат загубени чрез засилването на тази антибиотична резистентност. Лечими в миналото инфекциозни заболявания могат да станат нелечими и разпространени в целия свят", предупреди специалистът.

Широкоспектърните антибиотици трябва да се използват само в случаи на спешност, категоричен е д-р Околийски. "Но след няколко дена, когато се успокоят нещата, ти вече правиш антибиограма и спираш този широкоспектърен антибиотик, и назначаваш този, който атакува конкретния микроорганизъм. Това се спазва по принцип като подход в българските болници."

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44