Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП призова за въвеждане на мониторингов механизъм за всички страни в Евросъюза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден след поредния доклад на Европейската комисия за България и Румъния, Европейският парламент призова за въвеждане на мониторингов механизъм за всички страни в Евросъюза. В приетата с голямо мнозинство резолюция евродепутатите изразяват съжаление, че още няма законодателно предложение по въпроса от страна на Европейската комисия, въпреки че предложение за това е правено още преди 2 години.

Нарастващите опасения за демокрацията и върховенството на закона в Малта, Словакия и Румъния, както и процедури за нарушения в областта на правосъдието и основните права в Полша и Унгария бяха сред посочените в документа мотиви. Предложеният от ЕП механизъм ще се основава на годишна, основана на факти оценка на спазването на европейските ценности от всички държави членки.

Мониторинг само върху две страни, България и Румъния, е дискриминационен, коментира пред "Хоризонт" евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Емил Радев:

"Трябва да има наблюдение, трябва да има ясни оценки на всяка една държава членка и, разбира се, този механизъм трябва да е обвързан и с някакви санкции. Надяваме се наистина Европейската комисия да погледне много сериозно на изготвянето на такава законодателна инициатива, въпреки че в оставащата по-малко от година от функциониране на тази Комисия може би ще е трудно."

Емил Радев даде пример с мониторинговия доклад за нивото на корупцията в ЕС, изготвен от Еврокомисията през 2014 г., в който показателите на страни като Гърция, Испания и Италия за усещане за корупция са били в пъти по-големи от тези на България, която, по думите на евродепутата, се е намирала в "златната среда".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44