Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние: С предварителното споразумение за Брекзит Лондон и Брюксел гарантират мира в Северна Ирландия

Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният преговарящ на Евросъюза Мишел Барние подчерта, че с постигнатото предварително споразумение в преговорите по оттеглянето на Великобритания, което предвижда създаване на обща митническа територия в случай че не бъде постигнат търговски договор до 2020 година, Лондон и Брюксел гарантират мира в Северна Ирландия:

Първо, защитаваме Споразумението от Разпети петък във всичките му аспекти. Второ, запазваме целостта на единния пазар и мястото на Ирландия в него. Трето, зачитаме териториалната цялост и конституционния ред на Обединеното кралство. Нека повторя - нямаме намерение да прилагаме тази гаранция. Целта ни остава да постигнем ново споразумение между Европейския съюз и Обединеното кралство преди края на преходния период.

Преходният период може да продължи и след юли 2020 година, ако и двете страни са съгласни, добави Барние.

На въпрос дали е готов да продължи преговорите с британците, ако парламентът в Лондон отхвърли сделката, европейският дипломат отговори, че и двете страни „трябва да поемат своята отговорност“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44