Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затворници помогнаха за почистването на речни корита и дерета в Бургас

Снимка: Анжела Каменова

Опасни участъци от речни корита и дерета в Бургас са почистени с помощта на затворници и на местната пожарна. Инициативата идва от областния управител Вълчо Чолаков, който търси начини за превенция на наводнения, без това да утежнява бюджета.

Въпреки липсата на средства, близо 30 000 метра дерета и корита са почистени с помощта на затворници от Бургас - метод, който Вълчо Чолаков прилага откакто е на поста си. На места обаче се налага и влизането на тежка техника, с каквато областната администрация не разполага:

"Пожарните разполагат с такава тежка техника, но тя е спечелена по европроекти. Имаше ограничение за ползване на тази техника за определен период от време. Това ограничение вече е отпаднало и в момента за изминалите три седмици сме почистили около 1200 линейни метра дерета, които са едни от най-проблемните в областта".

С помощта на бургаската пожарна са почистени участъци в наводнените преди години села, където загинаха и хора - Ливада, Полски извор, Черни връх. Проводимостта на водата в тези места вече е добра, отчита Чолаков. Работи се и в Тръстиково. След това предстои техниката да бъде преместена и в Дебел, община Средец. От държавата са отпуснати 60 000 лева за почистване на река Русокастренска, за което се изготвя проект.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44