Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение между Кипър и Турция заради сондажи за газ

Карта на блоковете около Кипър с компаниите, получили лицензи за газови проучвания.
Снимка: Министерство на енергетиката на Кипър

Началото на сондажа за газ на американската „Ексън Мобил” край Кипър, официално обявен в петък, предизвика нови заплахи и предупреждения от Турция.

Работата на американската петролна компания може да промени „нивото на чувствителност” и „деликатния баланс” за решаването на Кипърския въпрос, се казва в специална декларация на Външното министерство на Турция, издадена в неделя. Така на практика тя настоява нерешеният кипърски въпрос да блокира продължаването на енергийната програма на Никозия.

Анкара отново предупреждава Кипър, а също и чуждестранните компании и държави, участващи в неговите „едностранни действия”, да спрат проучванията за въглеводороди около острова, тъй като нарушават нейните и на кипърските турци права и интереси. 

Турция обявява още, че в допълнение към собствения й континентален шелф нейната държавна петролна компания ще започне сондажи в райони, за които тя има издаден лиценз от т. нар. "Севернокипърска турска република". Тези райони частично или напълно се припокриват с блокове от офшорната зона на Кипър.

Т. нар. „Външно министерство” на кипърските турци, което също излезе с декларация в неделя, допълва обвиненията, като посочва, че опитите на кипърските гърци да направят алианс с Израел, Египет, а сега и САЩ за сондажите за газ застрашават стабилността на острова и региона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44