Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на християнското семейство

Над 30 души се включиха в кръводарителската акция на посолството на Словакия у нас

Снимка: БГНЕС

В Деня на християнското семейство посолството на Словашката република у нас организира кръводарителска акция. Инициативата се провежда за трета поредна година в партньорство с Българския червен кръст.

Въпреки дъждовното време в акцията се включиха над 30 души. Сред тях беше Мая Антова, която е редовен кръводарител:

"Смятам, че кръводаряването наистина е една много добра кауза и всеки, който се чувства добре, трябва да дари кръв".

Трябва да се учим да проявяваме съпричастност, още повече че днес е денят на християнското семейство, каза посланикът на Словакия Мануел Корчек:

"Защото става дума за изграждане на една общност, за изграждане на солидарност между хората да си помагаме един на друг".

През последните години кръводарителите у нас намаляват. За да се покрият нуждите от кръв, дарителите трябва да са поне 30 на 1000 души, подчерта д-р Надежда Тодоровска от ръководството на БЧК:

"Хора от 18 до 65 години могат да дарят кръв. И това е нещо, което всеки един би могъл да направи, когато е здрав".

Кръводаряването у нас може да се стимулира чрез постоянни акции с мобилни екипи, които да обикалят страната, смятат от Червения кръст. Нужни са и промени в законодателството, с които да се регламентира платеното кръводаряване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44