Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК започва процедура срещу Италия за свръхдефицит в бюджета

| обновено на 21.11.18 в 20:08
Валдис Домбровскис
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия започва процедура срещу Италия за свръхдефицит в бюджета. Това съобщи еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

"За съжаление, днес трябва да потвърдим нашата оценка, че проектобюджетът на Италия е в сериозно несъответствие с препоръките на Съвета от 13-и юли. Преразгледахме съвместимостта с изискванията за намаляване на дълга и нашите анализи показа, че критерият за дълга също е в несъответствие. С това стигнахме до заключението, че е наложително да започне процедура за свръхдефицит", каза Домбровскис.

Еврокомисията беше дала срок на Италия да промени проектобюджета си за догодина, тъй като според нея той би предизвикал и проблеми в еврозоната. Правителството на страната обаче отказа да го направи. 

Любомир Дацов„Мнозина са изненадани за това, което се случва с Италия“, заяви в интервю за предаването ни "Нещо повече" финансистът Любомир Дацов, който определи поведението на Италия като „неприемливо, тъй като то действително нарушава правилата“.
„ЕК е притеснена от това, че в момента Италия, вместо да няма дефицит, тя прави отново един екстра дефицит, маскирайки увеличените държавни разходи заради нужди като срутилия се мост край Генуа, както и необходимост от допълнителни инвестиции в инфраструктурата, свързани със сигурността и т.н.“, обясни финансистът.  

„Ако България правилно разчита сигналите и се държи по нормалния начин, това ще играе в наша полза“, добави Дацов в коментар на стремежите на страната ни към еврозоната:

„Силните държави с мощните икономики - тези, които спазват правилата, те са ядрото на еврозоната, т.е. по пътя може да отпаднат по-слабите играчи и тези, които се опитват популистки да играят с чувствата на хората“.
„Ако искаме да се придържаме към онова ядро, което ще бъде локомотива, който ще се движи напред - ние трябва да бъдем в еврозоната“, подчерта още финансистът.
 
Цялото интервю с Любомир Дацов можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44