Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилни пунктове и модна колекция за Европейската седмица за намаляване на отпадъците

otpadaci
Снимка: БГНЕС

Мобилни пунктове за събиране на отпадъци и модна колекция от рециклиран стар текстил - това са само част от събитията, с които Столичната община отбелязва Европейската седмица за намаляване на отпадъците.

Мобилен пункт за електрически и електронни отпадъци ще бъде разположен днес между 12 и 14 часа на площад "Васил Левски". През май с подобна инициатива бяха събрани 700 кг малки електроуреди. Лекарства с изтекъл срок на годност, живачни термометри и други опасни отпадъци могат да бъдат предадени утре пред Столичния инспекторат на ул."Париж" 5.

Пунктът ще бъде разположен в 8,30 часа и в продължение на два часа ще обслужва столичани. Заместник-кметът по екологията Йоана Христова подчерта:

"Отпадъкът трябва да е ресурс. Той трябва да може да се връща обратно в икономиката и да може да бъде оползотворяван, но в никакъв случай не трябва да бъде депониран нерегламентирано. Когато събираме разделно отпадъците си, предотвратяваме възможността те да бъдат последващо изгаряни", каза Христова.

С модно ревю ще завърши инициативата "Детокс на гардероба", стартирала през септември. В рамките на кампанията бяха събрани 4,5 тона текстилни отпадъци от домакинствата. С част от дрехите е изработена модна колекция, която ще бъде представена понеделник вечер в НДК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44