Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяко 4-то семейство формира емигрантски нагласи у децата си

Резултатите от проучването бяха представени от евродепутата Момчил Неков.
Снимка: БГНЕС

Родителите във всяко четвърто семейство у нас формират емигрантски нагласи у своите деца. В същото време желание да емигрират имат едва 8 на сто от младежите. Това показва проучване на агенция АССА-М  за прогнозиране на нуждите от кадри през следващите 10 години, поръчано от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Резултатите бяха представени от евродепутата Момчил Неков.

Изследвани са професионалният статус, нагласите, уменията и мотивите за трудова реализация и професионална кариера на активното население в област Силистра на възраст от 16 до 45 години. Според авторите на проучването изводите са валидни за цялата страна.

Такова изследване се прави за първи път у нас. То идва точно навреме предвид прогнозите, че до десет години пазарът на труда в Европа ще се промени коренно. Ще се търсят висококвалифицирани кадри с много нива на компетентност, а у нас те са дефицит, каза Момчил Неков.

„Тези данни, сега съдбата им е да стигнат до Министерството на образованието и науката и до Министерството на труда и социалната политика, за да се направят стратегии, които са нужни“, допълни той..

Масово хората в активна възраст се страхуват от трайна безработица, но в същото време нямат самочувствие на образовани и компетентни специалисти, сочи проучването.

Другият важен извод от изследването е липсата на диалог между бизнеса и образователните звена.

Най-много българи искат да емигрират в Германия и в Англия, след тях са Испания, Франция и Съединените щати.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44