Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сабине Льозинг: Продажбите на оръжие за Саудитска Арабия са в нарушение на Общата позиция на ЕС

| обновено на 24.11.18 в 12:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Продажбите на оръжие за Саудитска Арабия са в нарушение на Общата позиция на Европейския съвет за контрол върху оръжейния експорт, заяви в интервю за предаването "Събота 150" евродепутатът Сабине Льозинг:
 

“Те нарушават недвусмислено критерия за човешките права, а също, като имаме предвид реекспорта на това оръжие към райони, обхванати от въоръжен конфликт“, каза Льозинг.

Тя е инициатор на резолюцията, с която по-рано този месец Европарламентът призова за оръжейно ембарго срещу Рияд и съюзниците му заради военната им интервенция в Йемен.

По данни от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение миналата година България е изнесла за Саудитска Арабия оръжие за рекордните 416 милиона евро.

В основата на упреците към България е доклад на „Организацията за изследване на оръжията“ от миналия декември, уточниха за „Хоризонт“ от офиса на евродепутата Льозинг. Докладът, озаглавен „Оръжията на Ислямска държава“, е резултат от 3-годишен труд на експерти, които на място - по бойните полета в Сирия и Ирак - са документирали произхода на отнетите от джихадистите оръжия. Оказва се, че една трета от тези оръжия са произведени в Европейския съюз, въпреки декларираната политика на Съюза за решителна борба с терористите. „Приличен“ дял има и България. От доклада излиза, че повече от половината от произведените след 2000 година оръжия на ИДИЛ в Сирия са с български произход.

Според авторите на доклада нашите производители и търговци нямат вина. Българското оръжие и боеприпаси са били продавани на американски фирми и на Саудитска Арабия, които, въпреки уверенията, че са крайни получатели, предавали смъртоносната стока на сирийски опозиционни групировки. „Ислямска държава“ си набавяла българското оръжие именно от тези бунтовници - или насила, или по договорка.
Според Сабине Льозинг това, което ще накара европейските държави да се съобразяват с правилата, които сами са приели, е политическият ефект от разобличаването на конкретните виновници:
„Смятам, че може да бъде много болезнено дори само ако при проучването за възможни санкции нарушенията на Общата позиция бъдат ясно свързани с имената на конкретни държави. Например ако кажем "Испания доставя бомби, които убиват деца". Това премахва анонимността. Знам от опит, че тогава държавите реагират много чувствително“.
Още по темата чуйте в звуковия файл. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44