Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори национален протест на "жълтите жилетки" във Франция

| обновено на 24.11.18 в 12:45
Протест на движението на “жълтите жилетки“
Снимка: БГНЕС

Втори мащабен национален протест организират във Франция движението на "жълтите жилетки", недоволни от поскъпването на горивата и политиката на президента Еманюел Макрон. Протестиращи от цялата страна се събират на митинг в Париж, където властите са изправени пред сериозен риск от безредици. 

Френската полиция е използвала сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращи от движението на "светещите жилетки" срещу поскъпването на горивата, предаде Франс прес.

Въпреки полицейския кордон имаше сблъсъци между демонстрантите и органите на реда по Шанз-Елизе.

Протестите се провеждат за втори пореден уикенд в Париж. Блокадите на пътища продължават в цялата страна и вече донесоха сериозни загуби на търговския сектор. 

Десетки хиляди протестиращи от цялата страна са очаквани в столицата за най-решаващата акция на "жълтите жилетки", но остават много неизвестни за мястото и броя на демонстрантите, които отказаха да се съберат край Айфеловата кула. 

Автобуси с демонстранти пътуват към Париж от различни краища на страната. Още от снощи полицията е блокирала достъпа към Елисейския дворец от бул. "Шанз-Елизе". За охрана на Париж са ангажирани над 3000 полицаи, но рискът от размирици е много висок. Протестната вълна, пламнала в социалните мрежи, няма официални организатори, властите се опасяват от безредици от страна на радикални групировки, каквито напоследък неизменно се врязват в протестните митинги.

Блокадите продължават в цялата страна и вече донесоха сериозни загуби на търговския сектор. 

Двама загинаха и над 600 пострадаха в хаоса по блокираните пътища.

Преди една седмица в организираните главно чрез социалните мрежи демонстрации в цяла Франция се включиха около 283 000 души. В следващите дни на различни места имаше отделни по-малки протестни акции, включително блокиране на магистрали и складове с гориво, предаде БТА.

Вътрешният министър на Франция Кристоф Кастанер заяви вчера, че тези, които стоят зад протестите, трябва "да поемат отговорност" и да уведомяват полицията за акциите, както е предвидено по закон. Някои от призивите, разпространявани чрез социалните мрежи, приканват демонстрантите да се съберат днес на централния парижки площад "Конкорд", недалеч от Елисейския дворец. 

Властите предупредиха, че няма да позволят там да има протест и предложиха на недоволните да се съберат в зелените площи около Айфеловата кула, малко по-далеч от центъра. Според телевизия Бе Еф Ем, имайки предвид очакваните демонстрации, за поддържане на реда ще бъдат разположени около 3000 полицаи и жандармеристи. 

Правителството на президента Еманюел Макрон, явно изненадано от мащаба на недоволството и популярността на движението на "жълтите жилетки", обеща да вземе мерки за подпомагане на шофьорите, но отказа да отмени планираното повишаване на данъка върху горивата с аргумента, че той е необходим за опазване на околната среда. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44