Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Българите запазват всичките си права в Лондон и след Брекзит", съобщава 24 часа. Премиерът Бойко Борисов ще гласува днес на спешния Европейски съвет в Брюксел в подкрепа на споразумението между Европейския съюз и Великобритания за Брекзит. Проектът, който днес ще обсъждат лидерите на 27-те страни от Евросъюза, запазва правата на европейските граждани във Великобритания. Освен това са предвидени достатъчно гаранции, че Лондон ще продължи да участва в системата за европейска сигурност.

Световни учени искат 5 милирада долара, за да се запазят флората и фауната за следващите поколения, пише 24 часа. Инициативата, наречена Проект за земен биогеном, ще запише и съхрани ДНК на всички познати в света животни, растения и гъби в рамките на следващите 10 години. Според ръководителя на проекта проф. Харис Леуин картата ще създаде “нова основа на биологията” и напълно ще трансформира науката. Според известния учен д-р Петър Берон България може да се включи в проекта с витошкото лале и над 100 вида от пещерната фауна.

"Морето препълни мрежите за Никулден", пише Телеграф. За разлика от миналите есенни месеци, когато нямаше дори прясна цаца по магазините, за този Никулден морето е невиждано благосклонно, отбелязва изданието. На рибните борси предлагат пресен чернокоп на цена между 6 и 8 лева за килограм, както и пресни сафриди и барбуни за 5 лв. Очаква се да няма промяна в цената на живия шаран - 6 лева за килограм. На предстоящия празник в Бургас ще бъдат раздадени тонове рибен курбан, съобщава още вестникът.

Около 150 от общо 500 въпроса ще бъдат премахнати от листовките за кандидат-шофьори. Това е решено на последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, съобщава Телеграф. Решено е Министерството на образованието и науката да не взима отношение в теоретичния изпит за шофьори, а всички въпроси да се изготвят от екперти от транспортното ведомство. С промяната ще отпаднат въпроси, които нямат връзка с поведението на шофьора и безопасността на движението, като например какво е съотношението между мощност и киловати или какво е карбуратор




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44