Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Истанбул препречи пътя на един от протестите срещу насилието над жени в града

Полицията препречи пътя наедна от демонстрациите в Истанбул срещу насилието над жени.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Истанбул използва лютив газ и спря женско шествие поради липсата на разрешение за него. Демонстрантките се бяха събрали по повод Международния ден за борба срещу насилието над жени.

Кордон от полицаи с щитове препречи пътя на демонстрацията към главната пешеходна артерия на града – булевард „Истиклял“ в европейската част. Силите на реда поискаха от събралите се да се разотидат, на което те отговориха със скандирания „Улиците са наши“ и „Тук сме“. Противопоставянето продължи около два часа, като междувременно силите за борба с безредиците на два пъти изстреляха заряди лютив газ.

В демонстрацията участваха лидерката на истанбулската организация на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) и съпредседателката на прокюрдската Демократична партия на народите. Участниците в демонстрацията впоследствие се разпръснаха и прочетоха обръщенията си на различни централни точки като Галата, улица „Мис“ и край сградата „Одакуле“.

На азиатския бряг шествието на жените в Кадъкьой също се изправи пред полицейските сили, които поискаха след като се направи обръщение към пресата и гражданите, участничките да се разпръснат.

Женската организация на управляващата Партия на справедливостта и развитието устрои манифестация в парк в близост до Истанбулската голяма община. Събралите се жени носеха плакати с призива на президента Реджеб Ердоган срещу насилието над жени.

В други части на Истанбул бяха поставени билбордове, плакати и лепенки с надпис „363“ – толкова, според женски организации, е броят на загиналите тази година жени в Турция от домашно насилие. Въпреки че в Турция действа закон за защита на жените, те често са обект на посегателства.

Шествия срещу насилието над жени се проведоха в над 40 големи и малки испански градове. Инициаторите отбелязаха по този начин Международния ден за премахване на насилието над жени, предаде Асошиейтед прес. В Мадрид десетки хиляди се включиха в шествие, организирано от феминистка организация, която призоваваше за масов протест. Официалните данни сочат, че в Испания през тази година 44 жени са били убити от сегашните или бившите си партньори, отбелязва Асошиейтед прес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44