Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква отбелязва паметта на Свети Стилиян Детепазител

| обновено на 26.11.18 в 08:34

Православната църква отбелязва  паметта на св. Стилиян, почитан в християнския свят като пазител на децата. Светецът е живял през V век, бил е усърден аскет и е получил дар от Бога да лекува болни деца. 

Житието на Свети Стилиян свидетелства, че усърдният му монашески подвиг го претворил в ярка звезда на аскетизма, която привличала и преобразявала мнозина. Сам светецът силно желаел да закриля малките заради ангелската им чистота и Бог го дарил с чудотворната сила да лекува болни деца. От тогава Свети Стилиян е почитан като детепазител. Днес, в деня на празника му, в катедралата "Свети Апостоли" във Враца митрополит Григорий ще отслужи молебен за здравето и преуспяването на децата. Поканени са всички родители.
Неврокопският митрополит Серафим ще благослови жителите на Симитли. Параклисът до храма в града, наречен на светеца, който също е закрилник на Симитли, ще празнува своя храмов празник. За поредна година след освещаването на параклиса Неврокопският митрополит Серафим идва в Симитли на този празник и води празничната литургия. Той ще благослови всички граждани на Симитли и общината, а литургията ще започне в 9:00 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44