Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Общинските съвети ще определят възнагражденията; заплатата на кмета може да стане като на министър", информира Труд за приети нормативни промени. С до 20 на сто ще бъдат повишени заплатите на чиновниците отличници. Висшите ръководители ще получават до 4 500 лева месечно.

24 часа допълва, че се закрива министерството на Лиляна Павлова, което работеше по време на европредседателството ни. 

Минималните и максималните осигуровки се повишават от 2019 година, пише "Сега". Дефицитът в бюджета за пенсии ще е 3 милиарда и 700 милиона лева, всички обезщетения остават замразени. Пенсионери съпроводиха приемането на бюджета в парламента с протест.

В рубриката "Наблюдател", Сега помества анализ, озаглавен "Защо пенсионната система е обречена?". Пенсионната ни система на практика е фалирала, срещу милиардите, които сме принудени да наливаме в нея всяка година, получаваме единствено едно празно политическо обещание, пише в анализа. "ГЕРБ излъга пенсионерите" е заглавието на първа страница на Земя. Линията на бедността е 348 лева, а минималната пенсия ще е 219 лева. Един милион и 200 хиляди души оцеляват под прага на мизерията, припомни, по време на дебатите вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод бюджета за догодина. И Дума излиза с водещо заглавие в същия дух "Плюс 39 стотинки на ден за 900 хиляди пенсионери, което е подигравка. 11 часа дебати по бюджета без изказване от ГЕРБ, подчертава опозиционният вестник.

Според Монитор, недостигът на работна ръка може да се  преодолява с труд на затворници. В групи до девет души те могат да работят извън затворите. Предприемачи са на мнение, че могат да се включат в проиводства с повече ръчен труд.

След сделката за Брекзит не е ясно ще признава ли Великобритания българските дипломи, пише 24 часа. Този въпрос е останал извън постигнатото споразумение между Лондон и Брюксел, предстоят двустранни преговори. Досегашните процедури за кандидастване ще се запазят до 2021 г.

Желаещите да почиват у нас догодина англичани са се увеличили с 30 на сто, информира Телеграф. Те предпочитат морето ни, са казали от туристически организации. Германци и поляци харесват северното Черноморие.

Председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов призовава, в интервю за Труд "Забравете думата цензура". "Никой не посяга на свободата на словото", допълва той.

В същия вестник е поместен коментар на доц. д-р Спас Ташев от БАН, който смята, че не закриване на Агенцията за българите в чужбина, а преосмисляне на досегашната политика би била по-полезна за сънародниците ни зад граница.

"222 тира и коли блокираха страната", е водещото заглавие на Монитор. Мокрият сняг скъса електропроводи, остави десетки селища без ток. Най-много сигнали са подадени на телефон 112 от Русе, Велико Търново и Разград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44