Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Топалов, КТ "Подкрепа": Решението за ТЕЦ "Марица-изток" 2 е за година, какво правим след това?

Снимка: БГНЕС


„Властта няма време. До края на декември властта трябва да представи Националния план по екология и енергетика. Искаме тези документи да ги виждаме“. Това заяви в предаването „Преди всички“ на БНР Владимир Топалов – председател на Миньорската федерация на КТ „Подкрепа“.

Днес синдикатът организира протест в София за запазване на въгледобива в Маришкия басейн и топлоцентралите, които работят на въглища и в които са заети 100 хил. души. Индустриалните федерации на синдиката искат ясна позиция на правителството дали ще бъде запазен въгледобивът и оттам енергийната независимост на страната.

„Ако властта не реагира и не търси синдикати, общество, а също и ЕК, за да се намери консенсус по този въпрос, този проблем не би могъл да бъде решен. Това в момента е само началото", подчерта Топалов и добави:

"Искаме да видим реални документи, реални споразумения, реални графици за това какво, къде и как ще се случва. Искаме да видим как ще бъде направен енергийният микс. Ако това ще ни вдигне цената на електроенергията и ако ние не можем да я платим, какво от това, че спазваме някакви правила. Ако наистина се налага затваряне, сроковете реалистични ли са? Къде ще отидат тези хора? Това са крайни мерки и преди да се изчерпа всичко друго, не бихме се съгласили... Основният проблем е това дали ще имаме работни места, дали институциите ще защитят достатъчно добре позицията на България и дали ще направят необходимите стратегии, за да може ясно и точно да се види каква ще е ролята на въгледобива, каква ще е ролята на електроенергията, която се произвежда от въглища. В по-дългосрочен план трябва да се види и каква икономика ще имаме, тъй като системата за търговия с емисиите вече започва да засяга и една част от икономиката“.

Вчера стана ясно, че емисиите, изисквани по европейски правила, ще бъдат изкупени и ТЕЦ „Марица-изток“ 2 ще може да продължи да работи в нормалния си ритъм. Обещанието дойде от енергийния министър Теменужка Петкова. Според Владимир Топалов обаче това е решението за една година. „Какво ще правим следващата година? Кой ще плати и как ще изглеждат нещата?“, попита той.

„Ние като синдикати – основната ни задача е да алармираме за това, което ни притеснява. Решенията обаче са в тези, които имат властта. Ако те имат нужда да чуят и нашето мнение за това как би могъл да се реши въпросът, ние сме готови да отговорим. Но категорично – без да има реакция от българското правителство и българската страна пред европейски институции, той няма как да се реши, тъй като регламентът, новите изисквания и системата за търговия с емисии са основният проблем. Проблемът е толкова голям, че може да останем и на тъмно“, коментира Владимир Топалов.

Според синдиката в момента цените леко се намаляват с оглед на предстоящите евроизбори. По-големият проблем ще дойде след тях, смята Топалов.

„ЕК трябва да разбере, че темповете, с които тя се опитва да наложи климатичните изисквания, са много скоростни. В този интервал от време ние не бихме могли да решим никакъв проблем. За разлика от други европейски страни ние сме по-бедни от тях, имаме по-малко средства, които бихме могли да отделим в тази посока“, обясни още синдикалистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44