Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никой не иска да възстанови паметника на Коджакафалията

Няма желаещи да направят реплика на оригиналния паметник на Коджакафалията. Това стана ясно от отговор на заместник – кмета Йорданка Ананиева на въпрос на общинския съветник Георги Дракалиев. За другият паметник, до бившето сиропиталище, комисията отхвърли предложението на скулптора Радостин Дамасков, припомни тя:

„На това основание аз прекратих процедурата за възлагане. Последва жалба в КЗК от изпълнителя, която в момента ще бъде назначено гледане към Комисията за защита на конкуренцията. След като приключат административните процедури, тази процедура ще бъде отново стартирана за изграждане на скулпторното изображение. По отношение на другия паметник (възстановяването на репликата – б.а.), отново с моя заповед беше стартирана процедура. В рамките на установения от закона срок не се получи нито едно проектно предложение“

След като мине срокът за обжалване и на тази процедура, ще я стартираме отново, поясни Йорданка Ананиева. Припомняме, че общинският съвет одобри изработването и на двата паметника.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски журналист с първа изложба в Созопол

„Спонтанно“ е името на първата изложба на журналиста Дияна Бедросян. Над 20 картини ще бъдат изложени от днес до 22 август в Историческия музей на Созопол. Изложбата, в която са включени творби графика и живопис, ще бъде открита от 18.00 часа днес пред сградата на Музея в непосредствена близост до Античния театър в стария град.  „Ако се запитаме, кое  е..

публикувано на 12.08.24 в 15:39

Заключителна гала на участниците в балетната академия "Ваганова"

Бургас е домакин за трети път на лятното училище на световната балетна академия “Ваганова”.  На 17 Август бургаската публика ще може да види постиженията на участниците в академията в заключителна гала. Тя ще бъде в зрителната зала на НХК от 19.00 ч. с вход свободен! Международната танцова организация Russian Masters Ballet, която представлява..

публикувано на 12.08.24 в 15:35

Започна Националният литературен конкурс "Морето!"

Сдружение „Лумен” обяви деветото издание на Националния литературен конкурс „МОРЕТО!”.  Конкурсът е за кратки и непубликувани произведения на морска тема. Той е отворен за автори от цялата страна, навършили 18 години. Участниците могат да изпращат текстовете си (проза – 1 разказ с обем до 5 стандартни машинописни страници (1800 знака на страница),..

публикувано на 12.08.24 в 15:04

Премиера на комедията „Молба за напускане“ в Летния театър на Бургас

В Бургас ще се играе сатиричната комедия „Молба за напускане“, която ще бъде показана премиерно на сцената на Летния театър на 15 август. Автор на пиесата е Алексей Клас, режисьор е Богдан Петканин, а актьорският състав включва звездите: Руслан Мъйнов, Петьо Петков - Шайбата, Филип Буков, Антоан Петров, Силвестър Силвестров, Петър Данов. Вдъхновена от..

публикувано на 12.08.24 в 13:54

БНР Бургас с номинация за наградите „ПроКултура"

БНР Бургас е сред номинираните за националните награди „ПроКултура". Те се връчват  за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура. Наградите са в няколко категории: „Държавен културен институт“, „Общински културен институт“, „Културна организация“, „Читалище“, „Община“, „Училище“, „Детска градина“, „Гражданска организация“,..

обновено на 12.08.24 в 10:41

Представят "Графиня Марица" в Летния театър на Бургас

Оперетата "Графиня Марица" от унгарския композитор Имре Калман ще бъде представена в Бургас. Това е красива приказка за любовта, тя ще ви потопи в атмосферата на Унгария в началото на миналия век. Публиката ще види много вихрени танци, темпераментен чардаш, артистично майсторство и сценичен блясък , каза сопраното Добрина Икономова, водещ..

публикувано на 12.08.24 в 09:10

Представят „Сигнал Symphonic“ в Летния театър на Бургас

Концерт - спектакълът „ Сигнал Symphonic“  гостува на Летния театър в Бургас. Събитието е на 11 август, неделя. Заедно с  Русенската филхармония,  музикантите от група "Сигнал" начело с Данчо Караджов, очакват всички фенове на качествената и обичана българска музика, за да й разкажат своята вълнуваща 45-годишна рок приказка...

публикувано на 11.08.24 в 10:00