Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Газпром“ планира резервиране на газови мощности през България

| обновено на 30.11.18 в 15:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският концерн “Газпром“ планира да участва в процедурата за резервиране на мощности по проекта за разширяване на националната газотранспортна мрежа на България, изпълняван от компанията “Булгартрансгаз“. Това се посочва в съобщение на газовия холдинг, цитирано от ТАСС, предаде БТА.

"Газпром" следи внимателно развитието на проекта по разширяване на националната газотранспортна мрежа на България, изпълняван от компания “Булгартрансгаз“ в участъка от българо-турската до българо-сръбската граница. 

Руската компания заявява, че е заинтересована от изпълнението на този проект, който според нея, ако бъде осъществен, ще допринесе за засилване на сигурността на доставките в България, региона и Европейския съюз. 

От „Газпром“ заявиха, че  ако проектът за разширяването на националната ни газопреносна система от българо-турската до българо-сръбската граница бъде реализиран, това ще допринесе за сигурността на доставките за България, региона и Европейския съюз. Всъщност става дума за първо официално потвърждение на публикацията във вестник „Комерсант“ от миналата седмица, че маршрутът на газопровода „Турски поток“ ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Тогава авторът на публикацията Юрий Барсуков обясни в специално интервю за БНР, че доказателството е обявеният на официалния сайт на „Булгартрансгаз“ търг за запазване на мощности в рамките на така наречената процедура „открит сезон“. „Газпром“ завърши морския участък от газопровода „Турски поток“ на 19 ноември.

Той е изграден от две линии с капацитет от по 15,75 млрд. кубични метра газ годишно. Едната е предназначена за турския пазар, а другата за потребителите в Югоизточна Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44