Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В митрополитския храм във Видин продължиха възпоменателните прояви, посветени на Екзарх Антим I

Снимка: Радио ВИДИН

Във Видин и днес продължиха проявите, свързани с отбелязването на 130 години от кончината на първия Български екзарх Антим Първи. Възпоменателните събития и богослужения са по решение на Светия синод на Българската православна църква.

Със Света литургия в митрополитския храм "Свети Николай чудотворец" във Видин продължиха възпоменателните прояви, посветени на екзарх Антим Първи. 

"През цялото време на своето служение, дори и след връщането му от заточение, той не пожела да вземе екзархийския трон, а прие катедрата във Видин и изпълни всичко онова, което народът му възложи", отбеляза в словото си след литургията Видинският митрополит Данаил:

"Изпълни всичко това, което народът му възложи като председател на учредителното и първото Велико народно събрание и достойно продължи да служи като йерарх на Видинска епархия".

Въпреки първоначалната информация за участие на Българския патриарх Неофит в службата в митрополитския храм, той не можа да присъства на честването. От негово име обаче бе поднесен поздрав по повод организираните прояви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44