Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският премиер разговаря с политическите лидери за изход от кризата

Френският министър на икономиката Брюно льо Мер: Кризата е с дълбоки корени

| обновено на 03.12.18 в 15:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Франция Едуар Филип започна разговори с политическите лидери в търсене на изход от кризата с протеста срещу цените на горивата, който прерасна в насилие и излезе от контрола на властите. Междувременно крайнолявата опозиция обмисля да внесе вот на недоверие срещу управляващите. 

Френското правителство предлага от сряда дебати в Националното събрание и в Сената във връзка с протестите на "жълтите жилетки" и избухналите безредици. Премиерът Едуар Филип се готви да съобщи мерки за действие след започналите вече консултации с лидерите на всички политически сили и делегати на протестиращите, които са очаквани следобед в Министерския съвет. Опозиционните лидери във Франция призовават правителството да замрази повишаването на данъците върху горивата, което доведе до прерасналия в размирици протест.

Междувременно френският министър на икономиката Брюно льо Мер заяви пред журналисти, че правителството трябва да ускори процеса на намаляване на данъците, но и на намаляване на публичните разходи. "Кризата е с дълбоки корени" – твърди той.

"Няма да обявяваме решения преди дискусиите" – каза пред радио Франс Ентер говорителят на правителството Бенжамен Гриво. Той добави, че екологичният дълг не трябва да бъде оставян на следващите поколения.

Следобед трябва да започнат първите процеси срещу задържаните за размириците в Париж. Според радио Франс енфо трийсетина с непълнолетни жители на парижките предградия, а задържаните крайни активисти са сравнително малко, тъй като умеят да бягат от полицията. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Никол Белубе  -министър на правосъдието във Франция

Пред съда ще бъдат изправени задържаните над 200 души при протестите в Париж

За френското правителство започва решаваща седмица за търсене на изход от кризата след погрома на протеста срещу цените на горивата, който завърши с над 260 ранени и опустошения на символи на Париж. Премиерът Едуар Филип започва поредица от..

обновено на 03.12.18 в 12:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44