Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се опитва да издейства отлагане на новото решение за международните превози в ЕС

Снимка: БГНЕС
България ще се опита да издейства отлагане на новото решение за международните превози в ЕС. Това заяви министърът на транспорта Росен Желязков в Брюксел. Той ще обсъди възможността за дерогация на приетото решение по пакета „Мобилност“, според което шофьорите трябва да се връщат в страната на 4 седмици:

 
"Ако парламентът приеме тези предложения, тогава отиваме на триалози по време на Румънско председателство и евентуалното влизане в сила ще стане 2020 година по отношение на директивата за командироването, а според социалните права на шофьорите от 2020 година и след 18 месеца от датата на приемане по отношение на каботажа".

Министърът и депутатите ще се опитат да прокарат въпроса за обсъждане в Европейския парламент на пленарното заседание следващата седмица.

На въпроса как преценява шансовете исканията да бъдат приети, министър Желязков отговори:

"Връщането на МПС, на камиона беше червената линия, затова аз съм умерен оптимист за възможностите в парламента да се увеличи броят на крострейд операциите и да се предвиди дерогация на правилото за забрана за ползването на почивките в кабината, защото това, предполагам, че ще бъде една тема, свързана с инвестирането в необходима инфраструктура", заяви в Брюксел министърът на транспорта Росен Желязков.

От Съюза на международните превозвачи прогнозираха фалити на български транспортни фирми, след като в Брюксел беше приет пакет "Мобилност" 1. Йордан Арабаджиев от Съюза подчерта негативите на измененията:

"Водачът ще трябва да се прибира на всеки четири седмици до страната, където е установена фирмата. Спането ще бъде вече извън кабината. Ако се извършват превози Франция – Германия, ставката за командироване трябва да бъде съответно за Франция или Германия, каквито са тези ставки".

Единственото постижение е това, камионът да не се връща в страната, където е базирана компанията, нали така?

"Да, но на фона на всички останали от тук насетне ни остава битката в Европарламента", каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44