Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монументът на Бузлуджа да стане паметник на културата, препоръчват от "Европа Ностра"

Снимка: Радослав Първанов

Монументът на Бузлуджа трябва да стане паметник на културата и държавата да възложи на определена институция отговорността за неговото стопанисване – са част от препоръките на експертите от "Европа Ностра", описани в специален доклад. Според организацията за опазване на културното наследство  паметникът трябва да бъде поставен извън настоящи и бъдещи политически противоречия. 

Докладът на европейската организация "Европа ностра" е съставен въз основа на резултатите от тридневна експертна мисия в България през есента. В документа още се посочва, че е необходимо незабавно да се планират и приложат спешни мерки, които да спрат разрухата и проникването на вода в сградата. Те могат да бъдат предприети и финансирани от българското правителство като целева помощ. Предварителната оценка на разходите по проекта е около 7,5 милиона евро. Тази оценка е направена с презумцията, че по бетонната конструкция няма необичайни повреди. Трябва да има обществено обсъждане и да се реши как точно да функционира сградата, съобщи областният управител Гергана Микова:

"Но има и вариант, в който да се използва публично-частно партньорство или концесия, така че има много варианти".

Проектът ще осигури около 600 работни места и между 4 и 5 години са необходими за неговото изпълнение. Той би могъл да се финансира по един от Европейските структурни фондове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44