Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните християни почитат Свети Николай Мирликийски Чудотворец

Над 200 000 българи имат имен ден

3
Снимка: архив

Българската православна църква прославя паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, почитан като закрилник на моряците, рибарите и банкерите. Празнуват и над 200 000 българи с имената Никола, Николай, Николина, Николета, Кольо и производни на тях. 

Свети Николай  през целия си живот е помагал на страдащите, защитавал е невинните, укрепвал е слабите със словото на истината и вярата. Той изпитвал радостта да дарява, без да очаква нищо в замяна. Когато родителите му починали, той тайно раздал своя имот на нуждаещите се. Преданието разказва как светецът сторил чудо, запушвайки с шаран дупката на пробит кораб и така спасил моряците от сигурна смърт. Затова и на Никулден на трапезата присъства риба. Според вярванията при приготвянето ѝ люспите не бива да падат на земята и никой не трябва да ги настъпва, за да не го сполети беда. Костите от шарана не се изхвърлят - изгарят се или се заравят дълбоко в земята. Вечерта зъбите се почистват с рибена кост, за да бъдат здрави през годината

От 1992 г. денят на Св. Николай Чудотворец се чества като празник на Бургас. Днес празникът ще бъде отбелязан на 8 открити сцени с едни от най-популярните и обичани певци, музиканти, поп и рок групи. С тържествена литургия за благоденствието на Бургас, която ще бъде отслужена в храм „Св. Кирил и Методий“, ще започне празничната програма. По-късно със званието "почетен гражданин" ще бъдат удостоени шестима видни творци и архитекти. 

Изложбата „Бургас завинаги“ ще представи известни личности, оставили ярка следа в развитието и духовния живот на града. Техни снимки и биографични бележки ще бъдат изложени във витрините пред Часовника. Също там ще бъде разположено и традицонното Никулденско градче. В памет на загиналите моряци и рибари ще се проведе и ритуал по хвърляне на венци и цветя в морето. На 3 пункта в града ще се раздава рибен курбан - до Часовника, в к-с  "Меден рудник" и на Морската гара. 3 тона риба и 200 литра вино ще бъдат раздадени за празника. В 17.30 ч. на площад „Тройката“ ще започне големият концерт, който е кулминацията в празничната програма. Бургаският квартал "Сарафово" ще посрещне Никулден с нов параклис. Той се намира на рибарското пристанище и носи името "Свети Николай Чудотворец". Православният параклис ще бъде осветен в 14:30 часа. 

Във варненското село Изгрев посрещат празника с богата трапеза, украсени питки с надписи от тесто и пълнен шаран. За разлика от традиционните рецепти, в плънката на шарана се слага и сминдух.

Савка Атанасова - председател на местното читалище "Светлина" и член на фолклорната група "Веселите кулинарки" разказа за традициите на празника: 
"На шарана най-големите люспи се отделят, измиват се и се раздават на децата по 2-3 люспички. Слагат се на тавана няколко люспи и се пръскат из къщата и в градината.  На главата на шарана има една костица, която е на кръстче. Ако има малко бебе в семейството, слага се под възглавничката в люлката."

Плевенският митрополит Игнатий ще отслужи Света Божествена литургия в най-старата църква в града - “Свети Николай“. По случай храмовия празник е подготвен курбан за здраве.

Община Ловеч също ще раздава рибен курбан за здраве и благоденствие на жителите на града. Това ще стане от 11.00 ч. пред  катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий" . Курбанът ще бъде осветен там по време на Светата литургия, която ще бъде отслужена по повод един от най-почитаните християнски празници.

Нов православен параклис, посветен на Свети Никола, ще бъде осветен в Трявна. Средствата за градежа му са осигурени от дарители. Строителството в най-населения квартал на Трявна – "Светушка", започна през юли. С предоставеното от Общината финансиране ученици и техните преподаватели от Националната гимназия за приложни изкуства в града са изрисували четирите най-големи икони от т. н. "царски ред". Тяхно дело е и резбоването на иконостаса.  Предстои още работа по вътрешното оформление и изографисването на параклиса, който ще бъде осветен в празничния ден от Великотърновския митрополит Григорий.

В Германия според легендата на Никулден идва Николаус - брат на Дядо Коледа. Децата трябва да си изчистят ботушите и получават като подарък нещо сладко.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44