Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит Никулден!

Денят на Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола  почитаме днес.  Той  се нарича Мирликийски (още Мир Ликийски) по името на своя роден край Ликия и града, където става епископ – Мира.Името Чудотворец идва от множеството чудеса, с които е известен приживе. Всичките му дела имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават изцеление. Често е наричан и св. Николай Угодник, заради своята отзивчивост да се притече на помощ, винаги, когато има случай за това.

Легендата разказва, че св. Никола тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се разярила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Никола възкресил моряка и с молитва успокоил морето Оттогава е останала славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците.

Вариант на тази легенда гласи, че корабът получил пробойна. Св. Никола запушил дупката с жив шаран, от която случка останала традицията Никулден да не остава без шаран на трапезата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Пожар между ямболските села Калчево и Победа

Пожар е избухнал този следобед между ямболските села Калчево и Победа. В гасенето са се включили и земеделски производители с тежка техника, към момента няма опасност огънят да засегне населени места. Пожарът се е разпространил на голяма, труднодостъпна територия и е стигнал до подножието на лесопарк Бакаджик. Горят сухи треви и храсти, гасенето се..

публикувано на 19.08.24 в 16:25

Изграждат градски парк върху бившите имоти на „Гранична полиция“ в Приморско

Държавата чрез областния управител на Бургас прехвърля безвъзмездно на Община Приморско правото на собственост върху недвижими имоти с площ 5056 кв.м. по КККР на гр. Приморско ведно с построените в тях сгради. Имотите се предоставят на общината за изграждане на общински градски парк с алеи за озеленяване и места за отдих, зони за спорт (игрища) и..

публикувано на 19.08.24 в 16:15

Благотворително пешеходно шествие в памет на Атанас Градев и Йордан Илиев

Благотворително събитие се организира в памет на полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев.  На 25 август 2024 г., неделя, от 10.30 ч. ще се проведе пешеходно шествие, с което да се почете паметта на двамата, загубили  живота си преди 2 години.  Организатори на събитието са ОД на МВР Бургас и Фондация „Емил Шарков“, като целта на паметното..

публикувано на 19.08.24 в 15:38
Кметът на община Руен Ахмед Мехмед

Захранване от язовир "Камчия" слага край на водния режим в Череша и Скалак

Изграждане на отклонение от магистралния водопровод „Камчия“ до селата Череша и Скалак ще реши проблема с въведения там воден режим, смятат от община Руен. В момента жителите на двете селища имат едва по два часа вода вечер, през два дни. З ахранват се от местни водоизточници, които заради сушата са с крайно намален дебит.  От община Руен са..

публикувано на 19.08.24 в 13:54

АПИ: Продължава ремонта на Дюлинския проход

С ускорени темпове продължава основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлински проход, информират от АПИ. В момента на обекта се изпълняват земни работи, а в отделни участъци се извършват изкопни дейности по премахване на съществуващото асфалтово покритие. Оформят се скатове и откоси по цялото трасе с цел уширяване на габарита на пътя. Работи..

публикувано на 19.08.24 в 13:44

Отстраняват ВиК аварии в Поморие и редица села в Бургаско

ВиК екипи отстраняват авария в Поморие. Поради тази причина без вода са живущите на улиците „Митрополит Климент“, „Арда“ и „Европа“, както и Айвазовски парк от 9,30 часа до отстраняване на аварията, информират от водното дружество. В село Дебелт също се работи за въстановяване на водоподаването, което е спряно от 8 часа. Част от..

публикувано на 19.08.24 в 09:12

ВиК ремонт променя движението на две ключови места в Бургас

Затваря се за автомобили бургаската улица "Левски" в участъка от улица "Дебелт" до булевард "Мария Луиза".  Временната организация е в сила от 10:30 часа днес до 17 часа утре.  Там ще се извършва ремонт на ВиК мрежата.  Временна организация се въвежда и на улица "Янко Комитов", отново заради реконструкция на ВиК мрежата. Ограничението ще е..

публикувано на 19.08.24 в 08:21