Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Велинград няма да се добива волфрам

Снимка: pixabay.com

Във Велинград няма да се добива волфрам. Върховният административен съд не е уважил претенциите на фирмата инвеститор към регионалната екоинспекция в Пазарджик, която обяви, че разработването на волфрамово находище би се отразило негативно върху околната среда и здравето на хората.

Върховните магистрати са се съобразили с изготвената оценка върху въздействието на околната среда. В нея екоинспекторите категорично са заявили, че е недопустимо да се извършва добив на волфрам в местността "Грънчарица" до Велинград, тъй като там се намират санитарно-охранителните зони на питейната вода, с която се снабдява градът.

Съдът отхвърли искането на фирмата инвеститор за отмяна на решението на Басейнова дирекция, с което са узаконени въпросните санитарни зони.

Намерението за добив на волфрам в района предизвика преди време протеста на жителите на Велинград и те събраха подписка от над 11 хиляди души, в която казаха, че няма да допуснат замърсител в курортния град.

Решението на ВАС е окончателно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44