Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клетка пред НДК информира за нехуманното отношение към селскостопанските животни

Зайците в клетка не могат да извършват голяма част от вродените си навици
Снимка: Предоставена от сдружение "Кажи"

Активисти от сдружението за защита на животните „КАЖИ" организираха демонстрация в центъра на София с настояване европейското законодателство да забрани затварянето на селскостопанските животни в клетки. 

В градинката пред НДК беше монтирана клетка, в която гражданите имаха възможност да влязат и да видят фотографии, пресъздаващи нехуманното отношение към селскостопанските животни. Председателят на неправителствената организация "Кажи" Петя Алтимирска обясни: 

"Целта всъщност е изцяло да бъде променен техния начин на живот и да се избегне страданието им. Свинете-майки са най-бруталния и драстичен пример. Огромни халета, пълни с прасета, които лежат настрани, които са заклещени от едни метални съоръжения и не могат да мръднат. По този начин те са принудени да кърмят през целия период. Нямат възможност да се движат, нямат възможност да се обръщат".

В подобни условия живеят и зайците, кокошките и пъдпъдъците, които не могат да извършват голяма част от вродените си навици, като бягане, търкаляне и ровене в пръстта за храна. Гражданите, загрижени за хуманното отношение към животните, могат да подпишат онлайн-петиция, която е част от европейската гражданска инициатива за забрана на клетките в животновъдството.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44