Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската православна църква чества зачатието на Св. Анна

Снимка: архив

Българската православна църква отбелязва днес зачатието на Света Анна - майката на Богородица. Те се почита от християните като покровителка на брака, семейството и майчинството.

Култът към светицата се разпространява през шести век, когато в Константинопол е построена първата църква, носеща името ѝ. Въпреки своят праведен, скромен живот, Анна и съпругът ѝ Йоаким нямали деца близо 20 години. Двамата  отправяли непрестанни молитви към Бога да се смили да ги дари с дете.

Един ден Ангел Господен се явил пред Анна, която упреквала себе си за бездетството, и  я известил, че ще роди дъщеря за спасението на света на име Мария. Чувайки тези думи Ана дала обещание, че ще посвети момичето на Бога.

Двамата съпрузи изпълнили своя обет и когато малката Мария навършила тригодишна възраст я завели в Йерусалимският храм.

Според поверието от днес започват родилните мъки на Богородица, която е дала на човечеството Исус Христос. Ето защо младите и бременните жени не трябва да работят на този ден, за да родят по лесно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44