Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се инкриминира изгарянето на битови отпадъци, предлагат от „Волт“

Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух в страната предлагат от европейската политическа партия „Волт“.
Снимка: БНР

Да се забрани вносът на дизелови автомобили от 2030 г., както и да се инкриминира изгарянето на битови отпадъци. Това са само част от мерките за подобряване на качеството на атмосферния въздух в страната, предложени от европейската политическа партия „Волт“.

„Мръсният въздух става причина за сериозни заболявания като инфаркт, инсулт и рак на белите дробове“, припомни лидерът на партия „Волт“ за България Нестимир Ананиев. Затова призовава дървата и палетите от биомаса да бъдат въведени като твърди горива в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Ананиев подчерта, че 80% от хората, които се отопляват на твърдо гориво, използват дървесина. 

„А влажността в дървата, в които се използват за отопление, когато тя е по-висока, това е един от основните замърсители на въздуха, който дишаме, ако те бъдат добавени, тогава ще трябва да се види кой продава дървесина, откъде си я доставя, по какъв начин и заради това е изпусната тази категория. Тук се работи с дървената мафия", каза Ананиев.

Сред останалите предложени мерки в борбата за по-чист въздух са изграждането на плътна мрежа от датчици, предаващи информация в реално време, както и промени в наредбата за настаняване в общинските жилища, допълва активистът Десислава Малинова.

„Искаме незабавна, тотална забрана за използване на твърдо гориво в общинските жилища", каза Малинова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44