Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на три столични квартала на протест срещу мръсния въздух

| обновено на 11.12.18 в 20:05
Жители на „Красна поляна”, „Западен парк” и „Овча купел” се събраха на протест пред Министерството на околната среда и водите.
Снимка: БГНЕС

С искане за ефективни мерки срещу замърсяването на въздуха в столицата десетки граждани се събраха тази вечер на протест пред сградата на Министерството на околната среда и водите.

Гражданите разпънаха пред министерството плакат с надпис „Не на въздушния геноцид“, който по думите им е причинен основно от отпадането на битови отпадъци.

Жителка на „Западен парк“ каза, че живее там от 10 години, а нещата се влошават с всеки изминат ден. „Отворите ли си прозореца, не можете да видите отсрещни яблок къде е“, добави тя.

Според нея мирисът не е на дърва, а на нещо отровно „най-вероятно гуми, кабели“. „Не се диша“.

Протестиращите настояват за криминализирането на горенето на битови отпадъци, както и за въвеждането на дървата и пелетите от биомаса като твърди горива в Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Те бяха поканени в министерството, но отказаха среща със зам.-министъра Атанаска Николова с аргумента, че искат съвместна среща със Столична община и с омбудсмана Мая Манолова.

„Смятаме, че тя е човек, който би ни подкрепил в справедливите ни искания. Не смятаме, че в 7 часа (вечерта) администрацията да взима решения, и то важни решения, които засягат много голяма част от София и на България“, каза участничка в протеста.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44