Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Пазарджик: Няма нарушения на договора за соларния парк на Върбакови

Снимка: Добрина Добрева, БНР

Договорът със соларния парк на фамилията Върбакови край пазарджишкото село Априлци не е нарушен и на този етап няма основание да се търсят неустойки за 1 милион евро, каза кметът на Пазарджик Тодор Попов в отговор на обвиненията за безстопанственост, които отправи Антикорупционният фонд. Наскоро неправителствената организация внесе сигнал в прокуратурата, че фирмата не е изпълнила ангажиментите си, а общината умишлено е ощетена, като не е защитила правата си.

Тодор Попов поясни, че договорът с фирмата на Върбакови за изграждането на соларен парк с мощност 50 мегавата е анонсиран при форсмажорни обстоятелства, тъй като малко преди да започне изграждането на соларния парк, държавата е наложила мораториум върху присъединяването на всички ВЕИ централи над 30 мегавата. Преди две години бе променен и Законът за енергетиката. Това е наложило колекцията в движение, тъй като:

"Ние все едно да разрешим на някой да си построи тераса, да му дадем всички неща, той да си е платил всичко и така нататък, в един момент държавата да каже – ами за един период от време спираме да узаконяваме тераси. Така, че договорът с анекса, който сме подписали, беше до края на 2020 година. Ако тогава няма промяна в регулациите, тогава вече ще преценим как да постъпим".

Тодор Попов заяви, че ще търси съдебна отговорност от всеки, който разпространява фалшиви новини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44