Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов упрекна в „егоизъм“ и „страх“ държавите, които не допускат България в Шенген

| обновено на 13.12.18 в 18:13
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за срещата на лидерите от Евросъюза, упрекна в „егоизъм“ и „страх“, държавите, които не допускат включването на България в Шенгенското пространство.

"Страхът на някои европейски държави, че при друго правителство, което не се справя с миграционната вълна, така, както примерно,  в нашите съседи, минавайки през Шенгенска България - Гърция, Румъния, Унгария, стигат до тука без да има къде да ги спрат".

Борисов се срещна със заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Двамата са обсъдили готвените промени в антикорупционния закон, които ще позволят конфискация на имущество с неясен произход и след прекратяване на наказателно производство срещу собственика:

" Голяма подкрепа от негова страна, абсолютно това го удовлетворява", каза Борисов след среща със заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс.

На влизане в Европейския съвет премиерът Бойко Борисов заяви, че по Брекзит ще пледира за „уникалност“ по думите му на договора с британските и европейските служби:

"Това е, което е важно за всички нас. Днеска имахме минута мълчание за загиналите в Страсбург. Тези престъпления са чудовищни, които се вършат, именно така отговорих след като ме питаха защо не подкрепихме в Маракеш акта за миграцията, един ден стават и трето поколение. Страхът на българите не е отсега. Ако някой дойде да работи за месец, два или пет, страхът идва в последствие и това е проблемът. И им казах, в момента ние би трябвало да нямаме инстинкт да говорим по тази тема, защото европейските граждани, работили са цяла година, за да има такава производителност на труда и такъв брутен вътрешен продукт в тези страни. Това означава огромни усилия на тези хора, тези граждани, които създават този продукт. Сега в най-светлите ни празници излезли със семействата си, направили си красиви базари да се радват, да са щастливи и да дойде някой с автомата и да ги очисти и ние да говорим как да се грижим - просто е нелепо", каза Борисов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44