Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се смели плувци да спасят кръста на Йордановден

архив
Снимка: Община Бургас

Остават броени дни до един от най-светлите християнски празници - Богоявление (Йордановден). Бургаските чествания ще започнат още в 08:30 часа на 6-ти януари (неделя) с празнична Света литургия, отслужена в храм “Св. Св. Кирил и Методий” от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий.

Традиционното “спасяване на Светия кръст” ще се състои в 12:00 часа на обяд. Традиционно в Бургас в ритуала участват около 40 смелчаци. Желаещите да се включат трябва да бъдат над 16-годишни. Записването ще се извършва на самия ден (6-ти януари, неделя) от 10:00 до 11:30 часа пред Моста, само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед (медицинско) и подписване на декларация за поемане на лична отговорност.

Ето и цялата програма за Йордановден в Бургас:

08:30 часа
Храм “Св. Св. Кирил и Методий”
Празнична Света Литургия по повод Йордановден
(Богоявление)

11:15 часа
Площад “Св. Св. Кирил и Методий”
Освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас

11:30 часа
Площад “Св. Св. Кирил и Методий”, ул. “Александровска”, ул. “Ал. Богориди”,
Приморски парк - Моста
Литийно шествие за спасяване на Светия кръст

12:00 часа
Приморски парк  - Моста
Спасяване на Светия кръст

12:30 часа
Паметник на Христо Ботев в Приморски парк
Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 171 години
от рождението на Христо Ботев

13:00 часа
Ул. “Ал. Богориди” №48
Галерия “Богориди”
Изложба “Богоявление”
Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва основен ремонт на стария път между Царево и Лозенец

Аварийно-възстановителните работи по стария път, свързващ град Царево и Лозенец стартират от днес, съобщават от пресцентъра на морската община.  Пътят  преминава край с.о Арапя и с.о Оазис. Ремонтът налага временна организация на движението, реверсивно движение в някои отсечки и поетапни затваряния на пътя за движение в участъка между..

публикувано на 10.09.24 в 09:23

Как се справят хората във Воден два месеца след огнения ад и малко преди изборите

През това лято боляровското село Воден доби печална известност. На 17 юли огнената стихия за минути помете къщи, стопанства и градини. Тежката участ на жителите предизвика вълна от съчувствие, а представителите на властта, депутати и политически лидери дойдоха лично да засвидетелстват своята съпричастност и да обещаят помощ. Два месеца по-късно, на..

публикувано на 10.09.24 в 09:12

Академия за млади предприемачи в земеделието ще се проведе в Бургас

Второто издание на Академията по предприемачество в земеделието ще се проведе от днес до 13 септември във филиала на СУ "Свети Климент Охридски", разположен в Международния конгресен център.  Сред целите са развитие на младежкото предприемачество и на новосъздадени или млади компании в сектор селско стопанство (храни, напитки, козметика,..

публикувано на 10.09.24 в 08:38

Без ток в няколко села в Бургаско

От 9 до 16:30 часа без електрозахранване ще бъдат селата Трояново и Винарско в община Камено. Без ток ще бъдат хората в несебърските села Паницово и Козница от 9 до 17 часа.  Електрозахранване няма да има от 9 до 16 часа в поморийските села Габерово и Дъбник. 

публикувано на 10.09.24 в 07:10

Затварят за месец част от бургаската улица „Любен Каравелов"

Ззатваря се за движение на превозни средства част от бургаската ул. „Любен Каравелов. Това се налага в ъв връзка с ремонтно-възстановителните дейности на битово-фекалната канализация От 10:00 часа на 10.09.2024 г. – вторник, до 10.11.2024 г. автомобилите няма да могат да преминават в участъкът от бул. „Мария Луиза“ до ул. „Дебелт“.  Там се..

обновено на 10.09.24 в 06:51

Удължават бедственото положение в 20 населени места в Стралджа

Заради безводието до 4 октомври е удължен срокът на бедственото положение в 20 от общо 22 населени места в община Стралджа. Извънредната ситуация продължава от средата на юли. За втори път от общинската администрация в Стралджа поискаха от областния управител Николай Костадинов да удължи срока на бедственото положение, тъй като проблемите -..

публикувано на 09.09.24 в 15:43

"Булевард Демокрация" на 9 септември:

Първи сутрешен хлад усетихме днес в Бургас, с температури на въздуха около 16-17 градуса, което ни напомня, че лятото няма е вечно при нас, за разлика от целогодишната гледка на необятното Черно море и крайбрежието. Горещо е в политически аспект – няколко ДПС-та, подобна, но не съвсем е ситуацията в БСП, след като изключените от партията..

публикувано на 09.09.24 в 14:49