Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Природозащитници: Строежът край „Алепу“ гони защитени птици

6
Снимка: Пенчо ИлиевЗаради укрепителните дейности на свлачището в местността „Алепу“, местообитанието на пчелояда вече е разрушено. Това коментира Тома Белев от Асоциацията на парковете в България. 

„В доклада за оценка за съвместимост, когато са го допълвали експертите, са казали, че извън наличните 60-70 дупки в имота със свлачището, има в съседни имоти още 10 дупки. Те считат, че колонията ще се премести и няма заплаха за нея. Това е легитимно очакване от експертите и директорът на РИОСВ – Бургас го приел. Въпросът обаче е дали ще се случи? След 3-4 месеца ще започне отново гнездовият период и ще се установи дали тази колония на пчелояда ще се запази в защитената зона или няма да се запази.“

Белев допълни, че ако не се запази местообитанието на пчелояда, ще бъде поставена под съмнение законосъобразността на преценката на експертите и на директора на бургаската екоинспекция. Птицата е защитен вид, а числеността й непрекъснато намалява. От Асоциацията на парковете ще направят нова проверка след няколко месеца. Ако пчелоядът не се е завърнал в местообитанието си, тогава те ще сезират прокуратурата.

Дейностите в района на плажа в местността „Алепу“ край Созопол са законни. Това посочиха от бургаската екоинспекция. Последният доклад на експертите показва, че ще има минимално въздействие на защитените птици, които гнездят в района, обясни Детелина Иванова от регионалната инспекция по околната среда и водите.

„Въздействията върху птиците ще бъдат минимални, тъй като това са приспособими видове и извън периода на тяхното гнездене няма да има въздействие, т.е. строителните дейности се извършват в период, в който тези видове отсъстват от мястото.“

Проектът за двете ваканционни селища „Алепу Вилидж“ и „Алепу - Бриз Вилидж“ e включен в Общия устройствен план на Община Созопол като урбанизирана територия.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургазлии протестираха с искане за оставка на правителството и главния прокурор (СНИМКИ)

Близо 200 души протестираха в Бургас с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Протестът започна пред сградата на Общината, след което премина по бул. „Алеко Богориди“ и завърши в Морската градина.  С плакати "Оставка“ и „Мафията вън от властта“ хората изразиха недоволството си от управлението на страната и посочиха, че искат..

публикувано на 13.07.20 в 19:37

Два протеста тази вечер в Сливен, един в Бургас

Два протеста на едно и също място са организирани в Сливен. Единият е под надслов „Махане с ръка пред общината.“ Той започва от 18.00 часа пред сградата на община Сливен. За по-късен час е насрочен вторият озаглавен „Протест срещу мафията“- 18.30 часа.  И двата протеста са организирани в социалните мрежи. Организиторите на втория, в страницата на..

публикувано на 13.07.20 в 17:47

Законен ли беше митингът на ДПС в Росенец?

Два едновременни протеста нагнетиха напрежението в парк „Росенец“ в събота. Въпреки предварително заявеното "плажуване", бе допуснато хиляди симпатизанти на ДПС също да бъдат докарани с автобуси и с автомобили и да бъдат поставени като жив щит между т.нар. Доганови сараи и  протестиращите. А законно ли е всичко това? Член 8 на Закона за..

публикувано на 13.07.20 в 17:23

Билетната каса на БДЖ в Приморско отвори врати за летния сезон

От днес отвори врати билетната каса на БДЖ в Приморско. Наличието на пункт за продажба на билети в курортния град значително ще улесни желаещите да пътуват с влак летуващи по Южното Черноморие да се снабдят с билети. Билетната каса ще работи до края на летния сезон с гъвкаво за клиентите работно време от 08:00 ч. до 12:00 ч. и от 12:45 ч. до 18:45..

публикувано на 13.07.20 в 16:17

"Булевард Демокрация" на 13 юли

Протестно лято започна. Напук на коронавируси, напук на началото на еврозонното ни бъдеще. Напук на слабия летен сезон. Ситуацията с протестите не е по-различна и от тези срещу кабинета, оглавяван от Орешарски. Едни искат оставки, други казват, че няма да ги подадат. Едни протестират, други контрапротестират. Едни казват, че страната е стабилна,..

публикувано на 13.07.20 в 14:57

БСП Бургас призова за подкрепа в протестите и в деня на вота

Социалистите в Бургас призовават за подкрепа в протестите, чрез отворено писмо до медиите. В него се посочва: "ПОЗИЦИЯ НА БСП - БУРГАС Уважаеми съграждани, Очевидно е, че обстановката в страната става все по-непоносима и всеки следващ ден оставане на власт на правителството на Борисов е пагубен за българския народ. Този модел на управление трябва да..

публикувано на 13.07.20 в 12:30

БСП внася вот на недоверие в сряда, а тази вечер ще има пореден протест и в Бургас

В изявление от централата на БСП лидерът Корнелия Нинова заяви: "Този модел на управление може да бъде сменен по два начина - под натиска на протестите или с вот на недоверие. В сряда внасяме вот на недоверие за корупция срещу правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти". “Призовавам всички, без оглед на партийни симпатии, в деня, в който този вот..

публикувано на 12.07.20 в 14:37