Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Природозащитници: Строежът край „Алепу“ гони защитени птици

6
Снимка: Пенчо ИлиевЗаради укрепителните дейности на свлачището в местността „Алепу“, местообитанието на пчелояда вече е разрушено. Това коментира Тома Белев от Асоциацията на парковете в България. 

„В доклада за оценка за съвместимост, когато са го допълвали експертите, са казали, че извън наличните 60-70 дупки в имота със свлачището, има в съседни имоти още 10 дупки. Те считат, че колонията ще се премести и няма заплаха за нея. Това е легитимно очакване от експертите и директорът на РИОСВ – Бургас го приел. Въпросът обаче е дали ще се случи? След 3-4 месеца ще започне отново гнездовият период и ще се установи дали тази колония на пчелояда ще се запази в защитената зона или няма да се запази.“

Белев допълни, че ако не се запази местообитанието на пчелояда, ще бъде поставена под съмнение законосъобразността на преценката на експертите и на директора на бургаската екоинспекция. Птицата е защитен вид, а числеността й непрекъснато намалява. От Асоциацията на парковете ще направят нова проверка след няколко месеца. Ако пчелоядът не се е завърнал в местообитанието си, тогава те ще сезират прокуратурата.

Дейностите в района на плажа в местността „Алепу“ край Созопол са законни. Това посочиха от бургаската екоинспекция. Последният доклад на експертите показва, че ще има минимално въздействие на защитените птици, които гнездят в района, обясни Детелина Иванова от регионалната инспекция по околната среда и водите.

„Въздействията върху птиците ще бъдат минимални, тъй като това са приспособими видове и извън периода на тяхното гнездене няма да има въздействие, т.е. строителните дейности се извършват в период, в който тези видове отсъстват от мястото.“

Проектът за двете ваканционни селища „Алепу Вилидж“ и „Алепу - Бриз Вилидж“ e включен в Общия устройствен план на Община Созопол като урбанизирана територия.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Затварят част от ул.

Заради ремонт, кръстовище в центъра остава затворено за пет дни

По бургаската улица "Климент Охридски" ще бъде въведена временна организация на движението, съобщават от Община Бургас. Това се налага заради извършване на ремонтни дейности на ВиК мрежата. Преминаването на автомобили ще бъде забранено през кръстовището, образувано от ул. „Климент Охридски“ и ул. "Патриарх Евтимий ". Ограничението ще бъде..

публикувано на 05.03.21 в 12:02

Отсякоха опасни дървета в Ямбол

 Два кестена  са премахнати от централната алея на парка в Ямбол. Външни експерти са установили, че дърветата  са напълно изсъхнали и застрашават живота на гражданите. За тях са били подадени няколко сигнала.Причините за физиологично състояние на кестените  са или честите резитби на клони от дърветата, или че по време на преасфалтирането на..

публикувано на 05.03.21 в 09:31

Община Несебър предлага нова социална услуга

Община Несебър стартира нова специализирана социална услуга - „Асистентска подкрепа“ , която ще се осъществява в домашна среда. Потребители могат да бъдат: лица в над трудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, нямащи определена по съответния ред степен на намалена работоспособност; деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни..

публикувано на 04.03.21 в 15:02

Имоти на АПИ преминават към Областната администрация в Бургас

Поради отпаднала необходимост правителството отне от Агенция „Пътна инфраструктура” правото на управление върху имоти - публична държавна собственост.  Това са четири терена, заедно с построените в тях сгради. Министерският съвет на днешното си заседание обяви три от имотите за частна държавна собственост. Част от тях  се намират в село Дебелт,..

публикувано на 04.03.21 в 14:58

"Булевард Демокрация" - на 4 март

Докато чакаме договорените ваксини да пристигнат някой ден и да достигнем прословутия процент от 70 на сто имунизирани, пък дано това се случи преди новата ваксинация, май ще дочакаме руската инжекция. „ Комисията по хуманна медицина към Европейската агенция по лекарствата започна цялостен преглед на руската ваксина "Спутник V".  Това е..

публикувано на 04.03.21 в 14:55

Възстановяват транспортни разходи на учителите

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер на 8 115 597 лв. за възстановяване на разходите за транспорт и за наем на педагогическите специалисти в институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Необходимите средства са изчислени на базата на получена информация от кметовете на общини,..

публикувано на 04.03.21 в 14:28

В Айтос с извънреден безплатен транспорт на Задушница в събота

За улеснение на гражданите, Община Айтос и общинското търговско дружество "Айтос - Автотранспорт" ЕООД организират безплатен транспорт до Гробищния парк на 6 март /събота/ - Голяма Задушница преди Месни заговезни и Великия пост. В събота, на 6 март, автобусът ще тръгне от Автогарата в 8.30 часа, и ще се движи по обичайния маршрут. Обратният курс..

публикувано на 04.03.21 в 13:34