Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спряха временно строежа на ваканционни селища край Алепу

Мястото на бъдещите комплекси
Снимка: Тома Белев/Фейсбук

Екоминистерството е върнало становище на бургаската екоинспекция, с което се дава зелена светлина за нов строеж в местността „Алепу“ край Созопол. До тази стъпка се стига след подадена жалба от Асоциацията на парковете. Бургаската инспекция бе дала положително решение по оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение за строеж на ваканционни селища. Подробности - от директора й Тонка Атанасова:

"Ние уведомихме възложителите на това инвестиционо предложение, че трябва да преработят доклада по оценката за съвместимост с НАТУРА - зоните, който доклад трябва да бъде наново подаден и да постъпи в РИОСВ - Бургас и да бъде оценен за неговото качество и въздействие върху НАТУРА - зоните.Основните притеснения, които са взети предвид за отмяната на решението по оценката за съвместимост, това е за местообитанията на черния щъркел и на пчелояда. Че трябва да бъдат обстойно обследвани, тъй като самите теренни проучвания са извършени през октомври – ноември 2016 г., които са неподходящи за това местообитание. Теренните проучвания трябва да бъдат извършени в месеците март – септември“, поясни Атанасова.

Трябва да има гаранции, че няма да се нарушат местообитанията на черния щъркел и пчелояда. Атанасова не се ангажира с крайно становище на екоинспекцията, докато не видят новия доклад.

Инвестиционното намерение е за два комплекса „Алепу Вилидж“ и „Алепу – Бриз Вилидж“, както и за укрепване на близкото свлачище. Двата обекта ще са на обща площ 20 858 кв. м. В терените ще бъдат вдигнати комплекси с апартаменти, подземен паркинг, заведения, басейн, а първо трябва да се укрепи свлачището. Бъдещите комплекси ще са на едва 500 метра от природната забележителност „Блато Алепу“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21

Ето къде няма да има ток днес

Поради извършване на ремонтни дейности по електросъоръженията днес от 09:00 ч до 13:00 ч без ток ще бъдат клиентите от гр. Поморие, ул. "Европа" № 37, 39, 40, 42, 43, ул. "Крайбрежна" № 73, 81, ул. "Огоста" № 3, 4, 5, ул. "Тимок" № 14, 20, 24, 26, 35, ул. "Тутхон" № 1. Без захранване ще бъдат и хората в гр. Средец, бл. АПК вх. 4 от 9 до 17 часа. Със..

публикувано на 25.04.24 в 07:13

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

обновено на 25.04.24 в 06:59

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17