Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си до 31-ви януари

До 31 януари тази година самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от НАП. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.

В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентната териториална дирекция на НАП. При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност, както и при започване на друга трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване.

До края на януари 2019 г. предприятията и самоосигуряващи се лица, които през четвъртото тримесечие на 2018 година са платили на физически лица доходи по извънтрудови правоотношения, наем или доходи от други източници по чл. 35 от ЗДДФЛ и са удържали авансов данък върху тези доходи, трябва да подадат декларация за дължими данъци (образец 4001) по чл. 55 от ЗДДФЛ и чл. 201 от ЗКПО.

Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни юридически лица, които не са търговци, включително общините.

От 2019 г. самоосигуряващите се лица също ще подават декларацията за дължими данъци (образец 4001) по чл. 55 от ЗДДФЛ и чл. 201 от ЗКПО само по електронен път. Това не се прилага при деклариране на дължимите данъци за 2018 г.

От НАП напомнят също, че предприятията и самоосигуряващите се лица-платци на доходи от наем или от управление и контрол, които се облагат с окончателен данък, начислени и/или изплатени в полза на лица, местни на друга държава - членка на Европейския съюз, предоставят на НАП информация за тези доходи с декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО, подавана за четвъртото тримесечие на годината.















Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворително пешеходно шествие в памет на Атанас Градев и Йордан Илиев

Благотворително събитие се организира в памет на полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев.  На 25 август 2024 г., неделя, от 10.30 ч. ще се проведе пешеходно шествие, с което да се почете паметта на двамата, загубили  живота си преди 2 години.  Организатори на събитието са ОД на МВР Бургас и Фондация „Емил Шарков“, като целта на паметното..

публикувано на 19.08.24 в 15:38
Кметът на община Руен Ахмед Мехмед

Захранване от язовир "Камчия" слага край на водния режим в Череша и Скалак

Изграждане на отклонение от магистралния водопровод „Камчия“ до селата Череша и Скалак ще реши проблема с въведения там воден режим, смятат от община Руен. В момента жителите на двете селища имат едва по два часа вода вечер, през два дни. З ахранват се от местни водоизточници, които заради сушата са с крайно намален дебит.  От община Руен са..

публикувано на 19.08.24 в 13:54

АПИ: Продължава ремонта на Дюлинския проход

С ускорени темпове продължава основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлински проход, информират от АПИ. В момента на обекта се изпълняват земни работи, а в отделни участъци се извършват изкопни дейности по премахване на съществуващото асфалтово покритие. Оформят се скатове и откоси по цялото трасе с цел уширяване на габарита на пътя. Работи..

публикувано на 19.08.24 в 13:44

Отстраняват ВиК аварии в Поморие и редица села в Бургаско

ВиК екипи отстраняват авария в Поморие. Поради тази причина без вода са живущите на улиците „Митрополит Климент“, „Арда“ и „Европа“, както и Айвазовски парк от 9,30 часа до отстраняване на аварията, информират от водното дружество. В село Дебелт също се работи за въстановяване на водоподаването, което е спряно от 8 часа. Част от..

публикувано на 19.08.24 в 09:12

ВиК ремонт променя движението на две ключови места в Бургас

Затваря се за автомобили бургаската улица "Левски" в участъка от улица "Дебелт" до булевард "Мария Луиза".  Временната организация е в сила от 10:30 часа днес до 17 часа утре.  Там ще се извършва ремонт на ВиК мрежата.  Временна организация се въвежда и на улица "Янко Комитов", отново заради реконструкция на ВиК мрежата. Ограничението ще е..

публикувано на 19.08.24 в 08:21

Илияна Йотова от Петрова нива: Нашата сила е в паметта

Когато помниш и цениш историята, тогава всички имаме бъдеще. Това подчерта в словото си по повод 121-а годишнина от Илинденско –Преображенското въстание вицепрезидентът Илияна Йотова. С възпоменателно тържество в историческата местност Петрова нива тази вечер тракийци и родолюбци от цялата страна почетоха паметта на героите. В тържествената проверка..

публикувано на 18.08.24 в 01:04

121 години от Илинденско-Преображенското въстание, без заря на Петрова нива

Заради риск от пожари за първи път без тържествена заря ще се проведе Националният възпоменателен събор в историческата местност Петрова нива. Тази година се навършват 121 години от обявяването на Илинденско-Преображенското въстание. Хиляди тракийци и потомци на бежанци от цялата страна се очаква да пристигнат за събора.  Събитието се провежда под..

обновено на 17.08.24 в 16:58