Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържан е заподозрян за хакерска атака

Полицията в Бургас съобщи днес, че е регистрирала прецедент по отношение киберпрестъпленията, като е задържан 42-годишен мъж по подозрение за хакерска атака.

Служителите на ОДМВР-Бургас засекли неправомерното пренасяне на компютърни данни – DoS атаки, довело до спиране достъпа до услуги на интернет-потребители.

В последните дни, благодарение на служители от група „Финансова сфера и компютърни престъпления” към сектор „Икономическа полиция”, е задържан 42-годишен мъж, осъществил неправомерно пренасяне на компютърни данни. В хода на разследването, провеждано по ръководството и наблюдението на Бургаска окръжна прокуратура са събрани множество доказателства за извършеното криминално деяние, което неотдавна е инкриминирано и вече се преследва с цялата строгост на закона.

DoS атаките (т.нар. „атаки за отказ от услуга”) са хакерски атаки, целящи да направят една онлайн услуга или мрежов ресурс недостъпни за определени потребители. Докато повечето хакерски атаки се стремят да откраднат важна информация или да инсталират злонамерен софтуер, главната цел на DoS атаките е спиране на достъпа на потребителите до важна информация, съобщават от полицията.

Повечето DoS атаки се извършват в опит да се навреди на дадена организация, причинявайки загуба на приходи, загуба на доверие у потребителите ѝ и по този начин опетняване на репутацията ѝ. В зависимост от продължителността на DoS атаката (дни, седмици, месеци) това може да доведе до значителни финансови щети и дългосрочно увреждане репутацията на фирмата.

DoS атаките са изключително разпространени и не са ново явление, но последните изменения в Наказателния закон дават правомощия на полицейските служители да работят по неутрализирането на подобен род криминални деяния.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежко е състоянието на пострадалите при катастрофата на пътя Ямбол-Сливен

Четиримата пострадали при катастрофата на пътен възел "Хаджидимитрово" на пътя Ямбол-Сливен продължават да са с опасност за живота, съобщават от МБАЛ "Д-р Иван Селимински" Сливен.  Мъж загина, четири деца и двама възрастни са с опасност за живота след катастрофа на пътя Ямбол-Сливен Четирима от общо 8 ранени са настанени в болницата в Сливен,..

публикувано на 19.08.24 в 11:38
Снимката е илюстративна

АПИ: Движете се с повишено внимание по пътя Прилеп-Карнобат

До 18 ч. днес движението по пътя Прилеп – Карнобат се осъществява с повишено внимание поради косене на крайпътна растителност, информират от АПИ.  Участъкът е сигнализиран от пътни знаци.

публикувано на 19.08.24 в 09:47

Нови две жертви на морето в Обзор и Слънчев бряг

54-годишен сръбски турист се е удавил в Обзор в неделя около обяд, съобщават от бургаската полиция. Тялото му е намерено на плажа пред местен хотел. Все още се установява самоличността на друг удавник, чието тяло морето изхвърлило пред друг хотел в Слънчев бряг в средата на миналата седмица. Мъжът е на видима възраст около 40 години, информират от..

публикувано на 19.08.24 в 08:56
Диана Русинова

Липсата на контрол е причина №1 за катастрофите по пътищата

Липсата на контрол е една от основните причини за зачестилите пътни инциденти през лятото. Мнението е на Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. Другите фактори, според нея, са свързани с лошото състояние на пътната инфраструктура, интензивния трафик към морските курорти и безразсъдното поведение на шофьорите...

публикувано на 19.08.24 в 08:50

Лекари се борят за живота на 4-годишно дете, ударено от кон в село Дъскотна

4-годишно момче от село Дъскотна е с опасност за живота, след като е ударено от кон в областта на челото. Инцидентът е станал снощи около 20,30 часа на улица в руенското село.  Детето е настанено за лечение в областната болница в Бургас, където е откарано от 34 годишния си баща.  По данни на полицията момченцето е със счупен череп. 

публикувано на 19.08.24 в 07:52
Полиция

Мъж загина, четири деца и двама възрастни са с опасност за живота след катастрофа на пътя Ямбол-Сливен

Тежка катастрофа с жертва и тежко пострадали е станала тази нощ на пътя Ямбол-Сливен на магистрала "Тракия".  Час и половина след полунощ в  района на пътен възел "Хаджидимитрово" са се сблъскали лек автомобил и микробус, след като колата навлязла в платното за насрещно движение и се е ударила челно в буса. 49-годишният водач на лекия автомобил е..

публикувано на 18.08.24 в 11:05

Задържаха мъжа подпалил гората над Сливен

Задържан е мъжът, който причини пожар в гората над Сливен в четвъртък. Той е арестуван снощи в квартал "Надежда'". Предстои да му бъде повдигната мярка за неотклонение задържане под стража от 72 часа.  Екипи на пожарната са на оглед след пожара в сливенската планина Според разследващите той е причинил пожара, след като е запалил кабели, за да..

публикувано на 17.08.24 в 12:32