Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Организират две факелни шествия в памет на Апостола на свободата в Бургас

Две факелни шествия в Бургас в памет на Апостола на свободата, предстоят на 19 февруари. Едното е организирано от местната структура на ВМРО, а другото от Организацията на закрила на българските граждани /ОЗБГ/.

Оказва се, че дори най – големият ни национален герой не може да обедини съвременните политически и граждански формации, които иначе заявяват, че организират проявите водени от патриотичните си чувства. Няколко години подред те провеждаха шествието заедно.

От ОЗБГ заявяват, че искат да се разграничат от ВМРО, защото не желаят да бъдат свързвани с партии. Ние сме гражданска организация и към нас в шествието ще се включат членове на друго гражданско движение „Сила“, съобщи председателят на Организацията Стефан Петров:

„Ние се разграничаваме от всякакви такива подобни партийни структури, защото ние сме родолюбива организация, неомърсена по никакъв начин, като партиите. Няма проблем да го направим със всеки, който дойде, обаче навсякъде да се каже, че го правим заедно, а не после хората да казват - А вие сте към онази партия! Ето тази година ще го направим със „Сила“ и ще стане нещо прекрасно в памет на Апостола!.“

чуйте повече в звуковия файл:


ВМРО – Бургас е инициатор на факелното шествие в памет на Апостола на свободата от 2001 г.

Разделението е факт за съжаление, но не е по наша вина, коментира Николай Стоянов от местната структура на „войводите“. Според него мотивите на ОЗБГ са "странни", а ВМРО никога не е използвало шествието в памет на Апостола за политически цели:

„ Идеята ни винаги е била само една, да привлечем гражданите и да отдадем заедно почит на паметта на Левски. Да събудим у младите една искрица към родолюбивото и патриотичното. За мен оттеглянето на ОЗБГ има само една логика, най – вероятно те искат да се афишират самостоятелно, заради предстоящите избори. Това е само мое предположение! Познаваме се с тези хора, заедно организирахме нещата през тези четири години и изведнъж – провеждаме нещата отделно!“

чуйте повече в звуковия файл:


И така шествието на ВМРО – Бургас ще започне от площад ”Тройката” в 18. 00 часа на 19 февруари. Маршрутът е ул. “Александровска” - ул. “Богориди” - Морска градина. Крайната точка е паметникът на българския герой в парка.

Шествието организирано от ОЗБГ също е предвидено за 18 часа. То ще тръгне от площада пред Общината, ще премине по ул. "Богориди" и  ще стигне до паметника на Васил Левски в Морската градина.

Ще се слеят ли двете шествия в памет на Апостола на свободата ще проследим на 19 февруари!


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два пожара горят около Приморско и Визица

Два пожара горят около Приморско и село Визица, община Малко Търново. На място има противопожарни екипи, които се борят с огъня. Пожар гори около „Перла“ по пътя за Маслен нос, потвърди за БНР Бургас комисар Васил Василев, директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той допълни, че на място са..

публикувано на 24.02.20 в 17:44

Община Сливен подкрепя всеки, който иска да изгради покрити паркинги

Община Сливен ще подкрепи всеки инвеститор, който иска да изгради покрити паркинги или гаражи на частен терен или  да се учреди право на строеж върху общински терен. Това обяви кметът Стефан Радев по повод започналото премахване на частни ламаринени или бетонови гаражи в града и липсата на паркоместа. Освобождаването на общинските терени в трите..

публикувано на 24.02.20 в 16:39

БЧК – Бургас отличи „тихите си герои“ (СНИМКИ)

БЧК – Бургас проведе областното си отчетно събрание. Местната структура на хуманитарната организация представи пред делегати, партньори и гости свършеното през миналата година и начерта плана си за действие за 2020. Един от големите успехи на БЧК – Бургас през 2019 г. е увеличаването броя на членовете и доброволците включили се в..

публикувано на 24.02.20 в 16:19

"Булевард Демокрация" - на 24 февруари

Прокуратурата подхваща Иван Костов и Петър Стоянов. Да, не се шегувам. Държавното обвинение се самосезирало след интервюто на проф. Стив Ханке пред бТВ, в което говори, че май имало корупция и май Костов бил замесен. Това ще рече – към края на 90-тте. Имало някакво куфарче с документи. Не искам да съм скептик, ама за толкова години, документите..

публикувано на 24.02.20 в 14:52

"Хеликон" се мести временно, ще се върне на същото място в нова сграда

Преместването на книжарница „Хеликон“ е временно и по тяхно желание. Това съобщи във фейсбук профила си кметът Димитър Николов след разговор със собственика на веригата книжарници Данчо Панайотов. „На същото място ще се инвестира в нова, по-съвременна и по- голяма книжарница “Хеликон”, тъй като сегашната сграда му коства много голяма и..

публикувано на 24.02.20 в 14:44

Окръжният съд в Бургас: Дюните на Каваците не са унищожени, а само увредени

Окръжен съд – Бургас прекрати съдебното производство по унищожаване на защитена територия и природна забележителност „пясъчни дюни в м. Каваци“. По делото безспорно се установиха нови фактически положения, въпреки това съдът е длъжен да разгледа делото в рамките на фактическите положения, посочени в обвинението. Когато установи нови фактически..

публикувано на 24.02.20 в 14:24

Засаждат дървета в „Зорница“, „Изгрев“ и „Славейков“

Залесителната кампания на Община Бургас продължава тази седмица в к-с "Зорница" - до бл. 25 и 42, к-с "Изгрев" - в района на бл. 40, както и в к-с "Славейков". През март в графика ще влязат "Меден рудник" и други квартали. Предстои засаждането на още стотици млади дървета, съобщават от Община Бургас. Това може да се случи с прякото и дейно участие..

публикувано на 24.02.20 в 11:19